Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
14°C
JUTRI
21°C
14°C
Oceni objavo

Varuh človekovih pravic je posloval v Zagorju

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v ponedeljek, 3. junija 2024, posloval v Občini Zagorje ob Savi. Na osebni pogovor je sprejel 11 pobudnikov, ki so ocenili, da so jim kršene pravice in jim pri njihovem uveljavljanju lahko pomaga s sodelavci. O skrbi za pravice občanov se je varuh pogovoril tudi z zagorskim županom Matjažem Švaganom.

Svetina je v izjavi za medije povedal, da so pobudniki prišli ne samo iz Zagorja, ampak tudi iz okoliških občin. Predvsem so bila zastavljena vprašanja s področja urejanja prostora, nekaj je bilo vprašanj s področja socialnih razmer, nekaj s področja pravosodja.

Varuh je obiskal tudi Osnovno šolo dr. Slavka Gruma, kjer se je s predstavniki šole pogovarjal predvsem o prostorski stiski, ki pesti šole s tovrstnim programom po Sloveniji. Od Ministrstva za vzgojo in izobraževanje varuh pričakuje, da se bo odzvalo na priporočila in pristopilo k reševanju omenjene problematike. Spomnil je, da so na posvetu v Portorožu posamezni strokovnjaki že nakazali možne poti iz te prostorske stiske, ki jih velja upoštevati.

V zagorskem zdravstvenem domu pa se je varuh seznanil z njihovim delom, ki dobro rešuje vprašanje pomanjkanja pediatrov. »Nov zakon oziroma napovedana novela zakona o zdravstvenem varstvu odpira vprašanja o položaju koncesionarjev v javnem zdravstvenem zavodu. Sicer v zavodu vladata dobra energija in volja, da bi nakopičene težave v zdravstvu tudi reševali,« je dejal varuh.

Župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan je ocenil, da v Zagorju ob Savi kot lokalni skupnosti vlada pozitivna energija in da smo občina z veliko uspehi. Področje sociale je izpostavil kot vzorčni primer v slovenskem prostoru. Dejal je, da se z občani Zagorja pogovarja, jih posluša in če lahko, tudi pomaga.

Varuh Peter Svetina je ob tokratnem poslovanju na sedežu Občine Zagorje ob Savi odprl Varuhov kotiček, kjer lahko občanke in občani dobite podrobnejše informacije o delu varuha človekovih pravic, povezave do brošur in obrazcev pa so objavljene tudi TUKAJ.

Fotografije: Urad Varuha, Občina Zagorje ob Savi

Oglejte si tudi