Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
12°C
JUTRI
28°C
12°C
Oceni objavo

Priznanje Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju prostovoljstva prejel Lojze Klančišar

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v Predsedniški palači v sredo, 5. 6. 2024 priredila slovesno podelitev nazivov in priznanj prostovoljcem. Po sklepu Odbora RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je priznanje Republike Slovenije za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela za leto 2023 prejel Lojze Klančišar.

Lojze Klančišar je upokojeni policijski inšpektor, ki aktivno sodeluje pri vodenju in razvoju številnih nevladnih organizacij in se v njih prostovoljsko udejstvuje že skoraj 30 let.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musra je izpostavila, da prostovoljci s svojim delom znatno izboljšujejo javne storitve in pomagajo zapolniti vrzeli v obstoječem sistemu. Prostovoljstvo pa ima tudi pomembno vlogo pri povezovanju in pri razvoju skupnosti. V svojem nagovoru je poudarila iskrenost kot osrednji motiv prostovoljstva: "Prostovoljstvo je srce naše skupnosti, ki neutrudno bije za dobrobit drugih, brez pričakovanja povračila. Ko darujemo svoj čas in energijo za drugega, tkemo nevidne niti, ki povezujejo in krepijo našo družbo ter dokazujejo, da moč človečnosti in empatije lahko spremeni življenje sočloveku, s tem pa na bolje spreminja tudi svet.

Lojze Klančišar kot veteran svoje spomine in izkušnje iz obdobja samoosvajanja Slovenije deli s šolarji. V okviru Rdečega križa je aktiven na humanitarnem področju. Pri Sopotnikih izvaja brezplačne prevoze ranljivih skupin.
Za širšo družbeno skupnost je pomembno tudi njegovo prostovoljstvo v okviru Kinološkega društva Zagorje ob Savi in Kinološke zveze Slovenije. Je vodnik reševalnega psa pri iskanju pogrešanih oseb, izvaja usposabljanja lastnikov in vodnikov reševalnih psov. Poleg tega obiskuje šolarje in jih seznanja s pravilnim načinom ravnanja s pri ter jih s tem ozavešča o odgovornem lastništvu živali. S psi obiskuje tudi stanovalce domov starejših. V svojem okolju je vpeljal akcijo ulova nelastniških psov, ki je edinstvena v Sloveniji.
Poleg povprečno opravljenih 600 prostovoljskih ur letno ga odlikuje tudi srčnost in zavzetost, s katero navdihuje vse okrog sebe in gradi mostove med generacijami.
Državna priznanja za prostovoljstvo so poleg Alojzija Klančišarja prejeli še: Zavod RISA, Matej Bizjak, Nika Kržišnik, Safet Zjakić in Anja Žitnik. Državno nagrado za prostovoljstvo pa je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije.

Njegovo kandidaturo za prejem priznanja smo tako podprle številne organizacije, kjer aktivno sodeluje: Regionalni center NVO Consulta,  Kinološko društvo Zagorje, Kinološka zveza Slovenije, Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje, Zveza policijskih veteranskih društev Sever Slovenije, Občina Zagorje, Društvo za varstvo voda in okolja Čolnišče, RK OZRK Zagorje ob Savi, Dom starejših občanov Tisje, Črni Potok, Gimnazija Trbovlje in Zasavska ljudska univerza.

Gospodu Klančišarju iskreno čestitamo za prejeto priznanje in mu želimo še veliko energije pri prostovoljskem delu in uresničevanju vseh idej tudi v prihodnje.


Oglejte si tudi