Logo MojaObčina.si
JUTRI
28°C
12°C
TOR.
27°C
12°C
Oceni objavo

Postavljen temeljni kamen za novo tovarno Skitti

Podjetje Skitti d. o. o. je danes dopoldne v Kisovcu postavilo temeljni kamen za gradnjo nove tovarne. Slovesnosti sta se med drugimi udeležila tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in župan Občine Zagorje ob Savi in podpredsednik DS Matjaž Švagan.

Urejanje zemljišča, ki stoji na območju Ekonomsko-poslovne cone Kisovec II, je v zaključni fazi, podjetje pa bo v sklopu naložbe zgradilo nov proizvodno-poslovni objekt, kamor bodo preselili celotno poslovanje podjetja. Sedaj namreč Skitti deluje na dveh lokacijah – v Kisovcu in na Izlakah.

Celotna investicija, vredna okoli 10 milijonov evrov, bo povezana tudi s programskimi sistemi in bo kot celota omogočala delovanje proizvodnje po sistemu 4.0. Selitev v novo zgrajeni objekt bo omogočila združitev celotnega delovanja objekta na eni lokaciji, hkrati pa zagotovila prostor za močno povečanje proizvodnih, razvojnih in poslovnih zmogljivosti.

»Z načrtovano investicijo v gradnjo novega proizvodno – poslovnega objekta v EPC Kisovec II in nakupom nove tehnološke opreme sledimo jasno začrtanim ciljem: nadaljevati pot rasti podjetja, ki zaradi prostorskih omejitev v trenutnem objektu ni več mogoča, zgraditi nov proizvodno - poslovni objekt podjetja, združiti vse dejavnosti podjetja na eni lokaciji in močno zmanjšati stroške in obremenitve okolja, optimizirati obstoječe proizvodne in razvojne procese v novem objektu, zagotoviti novo tehnološko najbolj napredno opremo za obdelavo kovin, povečati število zaposlenih, povečati dobiček in dodano vrednost na zaposlenega v podjetju, povečati stopnjo digitalizacije v poslovanju podjetja ter povečati energetsko in snovno učinkovitost proizvodnje in zmanjšati negativne učinke na okolje,« je o naložbi med drugim povedal direktor podjetja Sergej Smrkolj.

Temeljni kamen za gradnjo nove tovarne sta z direktorjem podjetja ter družinskima članoma, Jožetom Smrkoljem in Sabino Smrkolj, slovesno odkrila minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter župan Občine Zagorje ob Savi in podpredsednik Državnega sveta RS Matjaž Švagan. Slednji je v kratkem nagovoru poudaril pomembnost razvoja domačih podjetij, ki so ključna za razvoj zagorske doline, saj ohranjajo kvalitetna delovna mesta in odpirajo nova. »Hvala vsem, ki ste verjeli v to zgodbo, čeprav pot do sem ni bila lahka. Podjetje ima energijo za ustvarjanje zgodbe o uspehu, ima tudi Občino Zagorje ob Savi, ki ustvarja pogoje, in ima Vlado RS, ki podpira uspešne gospodarske zgodbe,« je dodal Švagan.

S tem se je strinjal tudi minister Han, ki je poudaril prednost družinskih podjetij, kakršno je podjetje Skitti, ki se z obdelavo kovin ukvarja že skoraj šest desetletij. »Podjetje je zraslo na najbolj zdravem jedru, ki si ga v slovenskem gospodarstvu najbolj želimo, to je na sistemu družinskega podjetja. Zraslo je na obrtniških temeljih. In ko podjetje zraste na obrtniških temeljih, raste na takšen način kot je zraslo podjetje Skitti,« je povedal Matjaž Han in dodal: »Ne gradijo se vsak dan nove tovarne v Sloveniji, zato so takšni dogodki pomembni za našo prihodnost. Ne gre le za novo poglavje za podjetje Skitti, ampak tudi za novo poglavje celotne zagorske doline. Podjetje bo s skoraj 10 milijonsko naložbo odpiralo nova delovna mesta, kar je zelo pomembno tudi za državo. Vsako delovno mesto je težko zgraditi, hitro pa ga lahko izgubimo. Zato mora država spodbujati in ustvarjati dobro podjetno okolje za to, da lahko podjetja, kakršno je tudi Skitti, rastejo,« je dodal minister.

Podjetje Skitti je nato zbranim v prostorih tovarne predstavilo še Proga tekaško rolko z zavoro, za katero sta inovatorja, Sergej Smrkolj in Ivan Andres Arnšek, prejela zlato priznanje na letošnjem izboru zasavskih inovacij, ki ga je organizirala Zasavska gospodarska zbornica in se uvrstila tudi na nacionalni izbor za najboljšo inovacijo. Rolko je demonstriral slovenski biatlonec Klemen Bauer.

 

Besedilo: Skitti d. o. o., fotografije: Robi Verbajs

Vir: zagorje.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi