Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
12°C
JUTRI
28°C
12°C
Oceni objavo

Na ulični razstavi tokrat Tirna v besedi in sliki

Ob regionalni cesti med mestnim krožiščem in nakupovalnim središčem Spar v Zagorju ob Savi je postavljena nova ulična razstava, na kateri je tokrat predstavljena Tirna, naš najstarejši kraj, a hkrati najmanjša krajevna skupnost. Tirna namreč v letošnjem letu obeležuje 870-letnico prve pisne omembe.

Kot Ternberch se pojavlja v dokumentu, ki ga hranijo v graškem arhivu: gre za kupoprodajno pogodbo iz leta 1154 in leto dni mlajšo primopredajno pogodbo. Leta 1155 je bil dokument tudi napisan. Besedilo je v latinščini, pisava pa je diplomatska karolinška minuskula. Zapis je na oslovski koži, ker papirja niso poznali. Je zelo dobro ohranjena, kar pomeni, da so jo le malokrat odprli. Pečat, s katerim je bila povezana v listino, je odtrgan, vendar ohranjen. Gre za težak, voščen pečat, v katerega je odtisnjen grb tretjega krškega škofa Romana Prvega, je zapisano v zgodovini Tirne.

Ulično razstavo bodo v petek za en dan preselili v Tirno, da si jo bodo lahko ogledali tudi krajani in obiskovalci, ki se bodo 30. avgusta udeležili slovesnosti ob 870-letnici prve pisne omembe kraja. Ta se bo začela ob 16. uri s sveto mašo v cerkvi sv. Primoža in Felicijana, ki jo bo vodil škof Franc Šuštar, nadaljevala pa se bo z druženjem krajanov, proslavo in odprtjem prenovljenega središča ter gasilsko veselico. Podrobnejši program si lahko ogledate v zloženki prireditev ob prazniku Občine Zagorje ob Savi.

Vir: zagorje.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi