Logo MojaObčina.si
JUTRI
36°C
20°C
PON.
30°C
20°C
Oceni objavo

Vrhnika bogatejša za nov športni park

Vrhnika, 10. julij – Župan Daniel Cukjati je na drugo julijsko soboto odprl dolgo pričakovani športni park na Vrtnariji. Poleg terensko razgibane proge za kolesa (»pumptrack«) je na voljo tudi zunanji fitnes. Oba sta že na dan odprtja privabilo veliko uporabnikov.

Kolopark se nahaja na mestu nekdanje železniške postaje na Vrtnariji (nasproti nekdanje trgovine Mavrica), kjer je občina s pomočjo partnerjev uredila okolico ter zgradila razgibano asfaltirano progo za kolesa ter postavila zunanji fitnes ter hkrati uredila ožje območje. Župan Daniel Cukjati, ki je na odprtju prerezal trak in opravil testno vožnjo s kolesom, je dejal, da gre še za en projekt v okviru izboljševanja kakovosti življenja v Cankarjevem mestu. »Vsak dan se trudimo, da bi za naše občanke in občane gradili Vrhniko, kjer bi se vsi skupaj dobro počutili in uživali v zdravem ter čistem okolju. Trdno verjamemo v izrek 'zdrav duh v zdravem telesu', zato smo ponosni, da je Vrhnika bogatejša za nov športni park.«
Seveda je na odprtju športnega parka največ pozornosti požel kolopark, ki v praksi predstavlja razgibano kolesarsko progo s klančinami, spusti in poševnimi zavoji, ki omogočajo svojevrstno kolesarsko izkušnjo. Gašper Stržinar, ki je na Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika zaposlen za področje športa in je tudi vodil projekt, je pojasnil, da je proga primerna za skiroje, rolke, rolerje in predvsem kolesa. »Celoten kolopark meri 500 m2, proga je široka 120 cm in dolga 115 metrov. Asfaltna stezo sestavljajo grbine in zavoji, ki se s prepletanjem povezujejo v krožno zanko. Premikanje po stezi ustvarja težišče telesa in zato ni potrebno poganjanje ali odrivanje.« S pravilnim zagonom bi torej lahko prišli od začetka do konca proge brez poganjanja. Da je temu mogoče oziroma kakšna je sploh uporaba koloparka je pokazal Martin Krašovec, član ekipe Jan Sport, ki je ta dan skrbela za varno vožnjo in različne kolesarske izkušnje, med drugim tudi z izposojo skirojev ter koles. Z njimi so se lahko, recimo, zapeljali tudi na brezplačno voden ogled turističnih znamenitosti Vrhnike, ki je zainteresirane popeljal vrhniški Ivan Cankar – kakopak, tudi na kolesu!
Poleg koloparka je občanom po novem na voljo še zunanji fitnes s kombinirano napravo, primerno tudi za invalide. »Celotno vadišče je sestavljeno iz treh delov. Največji del zaobjema kombiniran sestav oz. naprava z 12 različnimi postajami. Drugi del sestavlja pet trenažerjev, ki pokrivajo vadbo za glavne mišične skupine telesa in hkrati omogočajo aerobno vadbo. Težavnost si posameznik prilagaja sam, saj trenažerji omogočajo pet različnih stopenj bremena. Ob uporabi naprav se proizvaja električna energija za brezžično polnjenje telefona,« je povedal Stržinar. Za pravilno uporabo naprav sta skrbeli ekipi vrhniških vadbenih centrov Jeklarna in Prava vadba.
Celotno območje je zaokroženo z lesenimi klopmi, pitnikom, stojalom za parkiranje in zaklepanje koles ter koši za odpadke in pasje iztrebke. Za senco skrbijo na novo posajene lipe.
Z občine so sporočili, da je gradnja športnega prostora potekala v okviru projekta Šport za vse generacije, ki želi vsem generacijam omogočati kakovostno preživljanje prostega časa. Občina je v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika kandidirala na razpisu LAS Barje za nepovratna evropska sredstva. Investicija je ocenjena na približno 145.000 evrov, od tega je nekaj več kot 90.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev.
Kolopark je odprt vse dni v tednu, uporaba je brezplačna.

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi