Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
19°C
JUTRI
32°C
20°C
Oceni objavo

Zberejo se vsako jutro, ne glede na vreme

Vsako jutro lahko tisti, ki se sprehodijo skozi vrhniški športni park, opazijo skupino deklet in žena, ki telovadijo. V živo oranžnih majicah ali flisih jih res ni težko zgrešiti. Skupina deluje znotraj vseslovenskega projekta »Šola zdravja«, ki med občani poskuša spodbujati rekreacijo – jutranjo telovadbo, ki vodi h kvalitetnemu in zdravemu življenju. Kot je pojasnila Milevka Jurković, ki zadnji dve leti vodi telovadbo vrhniške skupine, se vsako jutro zberejo okoli 7:15 in nato telovadijo do približno osme ure. »Naša telovadba traja dobre pol ure. Vaje so v naprej določene. Gre za »Vaje 1000« gibov, ki jih je pripravil idejni vodja in ustanovitelj projekta dr. Nikolay Grishin. Poleg tega, da se razgibamo od glave do pete, na koncu rekreacijo zaključimo še s pesmijo. Začnemo pri dlaneh, končamo pri podlatih. S tem dosežemo maksimalno gibljivost telesa in zmanjšamo bolečine. Z redno in zmerno telesno dejavnostjo preventivno in pozitivno vplivamo na svoje zdravje. Začeti dan z gibanjem pomeni, da naš vsakdan obogatimo z dobro voljo in vadbo v dobri družbi.« Vrhniško skupino obiskuje med 15 do 20 članic. »Prevladuje starejša generacija, a to še zdaleč ne pomeni, da je rekreacija namenjena samo njim. Med nami je tudi nekaj mlajših članic, ki z veseljem prihajajo na jutranja snidenja,« pa pravi Teja Žučko, vodja skupine. Zbirajo se vse dni v tednu, tudi ob praznikih in nedeljah. Njihova lokacija je na ploščadi pri bazenu, v primeru slabega vremena pa se zberejo pod streho pri nekdanji knjižnici. »Telovadimo ne glede na temperaturo. Najbolj nas omejujejo padavine. Tedaj se zatečemo pod streho, a zaradi naše številčnosti nam že počasi primanjkuje prostora,« pravi Žučkova. 

Vrhniška skupina se je v Evropskem tednu športa (23. – 30. september) pridružila projektu Aktivni dan starejših, kjer so imele udeleženke priložnost, da se na podlagi rezultatov testiranj, ki so bila izvedena, posvetujejo s športnim strokovnjakom kakšna je njihova telesna pripravljenost in kakšno vadbo je zanje priporočljiva v prihodnje. 

V kolikor vas je po zapisanem zamikalo, da se jim pridružite – lahko tudi samo poskusno – potem jih poiščite zjutraj v Športnem parku Vrhnika ali pa na elektronskem naslovu: drustvo.sola.zdravja@gmail.com.

 

Gašper Tominc, foto: GT in arhiv društva

 

Oglejte si tudi