Oceni objavo

Zbor članov PVD Sever Ljubljana, odbor Vrhnika – Logatec

Kot je že lani ob izvolitvi za novega predsednika odbora Rajko Pirc obljubil, da bomo nadaljevali tradicijo občnih zborov v Športnem parku Blatna Brezovica, je svojo obljubo tudi izpolnil. V petek, 14. junija  smo se na letnem zboru tako zbrali števili člani, veliko tudi v uniformi ali oblačilih društva, druženju pa so se odzvali še številni vabljeni gostje, med njimi predsednik zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomo Čas, predsednik PVD Sever Ljubljana mag. Darko Repenšek, podpredsednik PVD Sever Ljubljana in pristojen za odbor Vrhnika – Logatec Ivan Škulj, ki je tudi član našega odbora, še nekateri visoki predstavniki društva, podžupan občine Vrhnike Mirko Antolovič, pomočnik direktorja policijske uprava Ljubljana mag. Mirko Nunič in načelnika PU Logatec in PU Vrhnika, magistra Miha Ajtnik in Vladimir Adam, predsednik Zveze vojnih veteranov vojne za Slovenijo Vrhnika – Borovnica Jože Zorman in sekretar Jožef Molk, ter predstavnika Združenja borcev NOB Vrhnika Teo Bizjak in Borovnica Matjaž Ocepek. Pred začetkom zbora je znani pevec slovenskih, dalmatinskih in napoletanskih pesmi Marjan Zgonc zapel Zdravljico, med potekom zbora pa je naše delo poživil s pesmimi kot Ljubezen je roža, Domači zvon in Večer na Robleku.
Pregled opravljenega dela društva in odbora v letu 2023 je podal predsednik odbora Rajko Pirc. Ob izvolitvi za predsednika lani, ko je štafetno palico prevzel od dolgoletnega predsednika Zdravka Godnjavca je dejal, da stopa v velike čevlje, in lahko rečemo, da se je v novi vlogi dobro znašel, kar so mu zagotovo pomagale dolgoletne izkušnje vodenja PGD Blatna Brezovica. Pirc je poudaril, da smo skoraj v celoti izpolnili program dela odbora, v uniformah in s praporom sodelujemo na vseh prireditvah, na katere smo povabljeni, v občini Vrhnika pa sodelujemo skoraj na vseh občinskih proslavah, saj imamo status so organizatorja. Teh prireditev je bilo kar precej (35), med odmevnejšimi z našo udeležbo so bile proslava ob 80. obletnici Dražgoš, spominska slovesnost ob 80. obletnici poboja devetih talcev v Ligojni, spominska slovesnost v spomin na 16 fantov iz Borovnice in okolice, ki so leta 1942 obležali pod streli italijanskega okupatorja v Gramozni jami, praznovanje Dneva upora proti okupatorju na kurirski postojanki TV 17 nad Vrhniko, proslava v Cankarjevem domu na Vrhniki ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike s slavnostnim govornikom prvim predsednikom Republike Slovenije Milanom Kučanom, proslavi v Tacnu ob Dnevu policije in Dnevu državnosti, proslava v spomin sestreljenega pilota Tonija Mrlaka v Ljubljani, pohod – memorial Toneta Jesenka na Drenovem griču, proslava na Stari Vrhniki  v počastitev ustanovitve 1. tankovske prekomorske brigade NOV, humanitarno–solidarnostna delovna akcija na poplavnem območju v Nazarjah in druge, nismo pa se udeležili praznovanja ob Dnevu državnosti na Vrhniki zaradi odločitve organizatorja – Občine Vrhnika, da organizira prireditev brez praporščakov. O naši odločitvi smo preko PVD Sever Ljubljana obvestili Občino  Vrhnika. Odbor se je in se udeležuje tudi številnih športnih tekmovanj PVD Sever, med njimi pa so najaktivnejši naši balinarji – kot že vrsto let je ekipa PVD Sever Ljubljana, Odbora Vrhnika – Logatec sodelovala v Medobčinski balinarski ligi 6 občin. Tudi letos smo bili uspešni, saj smo zmagali že petič zapored in prejeli pokal.
Pregled opravljenega dela društva in odbora v prvem polletju 2024 je podal Ivan Škulj. Tudi v prvi polovici leta 2024 smo se s praporom in našimi člani redno udeleževali pretežno spominskih dogodkov in proslav, precej od teh so zaznamovale 30-letnico delovanja PVD, med njimi udeležba na svečani akademiji  v Tacnu. Predvsem udeležba na slavnostnih dogodkih bo slonel tudi program dela društva do konca leta 2024. Precejšen poudarek je bil dan tudi spremembam statuta društva, preimenovanje pododborov v odbore. Pri spreminjanju statuta je bil aktiven predvsem naš član Andrej Rupnik, predsednik komisije za statutarna, finančna, kadrovska in organizacijska vprašanja v PVD Sever Ljubljana.
Tudi za lansko leto in del letošnjega ugotavljamo da se naš odbor sodeluje s praporom redno na številnih dogodkih – nujno smo rabili še enega praporščaka in ta je ob dveh »starih«, Pircu in Pasariču, Dušan Sterlekar. Smo med najaktivnejših v PVD Sever Ljubljana, ampak ob 130 članih bi pričakovali bolj množično udeležbo, so bili kritični nekateri govorci.
Ob koncu zbora so v razpravi sodelovali tudi vabljeni gostje in pohvalili naše celo, med katerimi naj omenim dr. Toma Časa in mag. Darka Repenška. Zboru članov odbora je sledil družabni del, namenjen druženju, obujanju spominov in utrjevanju vezi med člani, s predstavniki sorodnih veteranskih in domoljubnih organizacij in lokalnih skupnosti območja našega delovanja.

Mag. Milan Selan, član Odbora PVD SEVER Vrhnika – Logatec



Oglejte si tudi