Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Na seji o Kemisu, športu in glasbeni šoli

Vrhnika, 5. april – Pred občinskim svetom je nastopil odvetnik Tomaž Petrovič, ki skupaj še z dvema odvetniškima pisarnama zastopa občino v zadevi Kemis. Njihov cilj je uresničitev sedme točke z lanske seje, ki zahteva, da se Kemis premesti na drugo lokacijo. Kot je dejal gost, sedaj s tožbo na Upravno sodišče zoper veljavnost in zakonitost sklepa okoljskega inšpektorata poskušajo doseči, da bi občina postala stranka v postopku odločanja o gradbenem dovoljenju družbe Kemis. Kot je bilo razbrati iz njegovih izjav, Kemis vztraja, da ne potrebuje novega gradbenega dovoljenja, saj naj bi šlo za sanacijske ukrepe po požaru. Okoljski inšpektorat vodi omenjeni postopek že od lanskega avgusta. Odvetniki želijo doseči tudi vključitev v izredni inšpekcijski postopek s katerim je bilo začasno odvzeto okoljevarstveno dovoljenje družbi Kemis. Postopki – odločitve pristojne inšpekcije – naj bi bili končani v parih mesecih, ali bo občini (zelo aktivna je tudi Civilna iniciativa) z odvetniškimi pisarnami uspelo kaj doseči, pa je vprašanje, zato razumljivo med svetniki in svetnicami ni bilo veliko optimizma.

Nekaj olja na  ogenj je proti zaključku razprave prilila tudi vest, da naj bi Kemis v okviru kompenzacijskih ukrepov za sanacijo okolja, v smislu nekakšne odškodnine, namenil 30 tisoč evrov, za projekt Pravljična pot na Malem placu. Viktor Sladič (LRVP) je menil, da bi bilo denar smotrneje porabiti za gradnjo zdravstvenega doma, podobno bi tudi Sebastjan Kovačič (NSi) denar raje porabil za menjavo zemlje pri vrtcih ali česa podobnega – kar bi imelo povezavo s Kemisom – kot za pravljično pot, poleg tega je izrazil ogorčenje, da se župan pred tem ni posvetoval s Civilno iniciativo. Slednji je pojasnil, da gre za zelo kratek rok, ko se je potrebno odločiti in da je lahko odškodnina namenjena samo za projekte, ki so že v proračunu. Po Jakinovem mnenju je skrb, da gre denar za bevško pravljično pot odveč, ker bodo za omenjeno pot sedaj že rezerviran denar enostavno z rebalansom premestili na želeni projekt – torej za projekt, ki bi ga določili svetniki. Mirko Antolović (SDS) je preračunal, da bi tako nizka odškodnina pomenila komaj 2 evra odškodnine na prebivalca, zato nikakor ni želel pristati na tako višino. Župan je zbor opomnil, da je zahtevanje višjega zahtevka lahko nevarna igra, ki lahko vodi proti dejstvu, da ostanejo na koncu celo brez odškodnine. Jani Kikelj (SD) je v senci tega dejal, da je žalostno, da se za drugi tir mečejo stran milijoni, za zdravje ljudi pa ni denarja. Ker med svetniki ni bilo konsenza za kateri projekt naj Kemis nameni odškodnino, še manj pa za višino le-te, je župan točko prekinil in dejal, da bo o tem govoril še z Agencijo za okolje RS, kjer bo dobil še dodatne smernice glede omenjene problematike.

Na seji je bilo še govora o novem osnutku odloka za sofinanciranje športa, ki bo v javni obravnavi do konca maja. Društva bodo denar v letošnjem letu dobila še po starem odloku oziroma merilih. Občinski svet je podal soglasno podporo dosedanji ravnateljici Glasbene šole Vrhnika Domini Naveršnik za vnovičen ravnateljski mandat ter se seznanil z letnim poročil Centra za socialno delo Vrhnika. Soglasno so bili sprejeti tudi predlogi za občinska priznanja. Častni občan bo postal Jože Rode, zlati plaketi bosta prejela Milan Jerman in Marko Fabijani, srebrni Franjo Čretnik in Slavka Štirn, bronasti pa Marjeta Novljan in Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi