Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Z okroglo mizo in razstavo slik začeli festival O'Brk

Vrhnika, 22. avgust – Z okroglo mizo na temo »Ali na Vrhniki potrebujemo mladinski center?« se je začel letošnji festival O'Brk, ki ga četrto leto zapored organizira Humanistično umetniško društvo »O« v sodelovanju s partnerji.

Kar množična udeležba okrogle mize v pritličju Kulturnega centra Vrhnika je nakazovala, da gre za zanimivo in aktualno temo. Vemo, da v mestu v zadnjem času prihaja do vandalizma, ki je največkrat delo mladostnikov iz zadnje triade osnovne šole in srednješolcev. Bi bil mladinski center, o katerem se že nekaj časa govori, rešitev? To je bilo osrednje vprašanje na okrogli mizi, na kateri so sodelovali upokojena šolska pedagoginja Mari Dobnik Žerjav, ravnatelj Strokovnega centra Logatec Borut Marolt, psiholog, predavatelj, pisatelj in bloger Matic Munc ter vodja Večgeneracijskega centra na Vrhniki Eva Ličof. Munc je pojasnil, da mladinski center ni rešitev za trenutni pojav vandalizma, saj se učinki takšnih centrov pokažejo šele po letih. Priporoča pa mladinsko ulično delo, kar v praksi pomeni, da do mladih na ulici pristopajo za to usposobljeni posamezniki ali ekipe, ki poskušajo na nevsiljiv način prevzeti vzgojno funkcijo. To seveda še ne pomeni, da Vrhnika ne potrebuje mladinskega centra, a ta mora imeti premišljeno lokacijo in vsebino. Kot je bilo slišati, mladi ne želijo zahajati na »območja«, kjer bi lahko srečevali starejše ali, bog ne daj, starše. Tam pa mora zopet delovati ekipa ali posameznik, ki ima ustrezno znanje, dobro pozna mladinske trende in uživa zaupanje mladih.

Kot se je izkazalo v dveurni razpravi, ki jo je vodila Lea Ogrin, oglasili pa so se tudi predstavniki lokalnih društev, ki delajo z mladimi, vrhniškega CSD in lokalne knjižnice, je problematika večplastna in ne bo rešena v trenutku. Župan Daniel Cukjati je dejal, da je v občini res dobra ponudba za mlade, vendar se nekateri, zlasti tisti, ki končujejo osnovno šolo in prehajajo v srednjo šolo, »izgubijo«. Dodal je še, da bo na tem področju treba čim prej ukrepati v smislu vzpostavitve mladinskega centra in primerne ekipe za delo z mladimi.

Okrogla miza je bila uvod v festival, ki se je začel ob 21. uri pred oziroma v Lavrenčičevi hiši – zadaj za občinsko stavbo. Multiviziji Lade Jakše je sledilo odprtje razstave Marka Jakšeta, ki jo je na sebi lasten način z igranjem harmonike obogatil Janez Škof.

Razstava priznanega slovenskega slikarja, znanega po svojem edinstvenem in ekspresivnem umetniškem slogu, ki združuje surrealizem, simbolizem in fantazijo, je privabila številne obiskovalce od blizu in daleč. Njegova dela, polna barvitih, sanjskih prizorov, ki pogosto raziskujejo meje med realnostjo in domišljijo, niso pustila nikogar ravnodušnega. Jakše je v Sloveniji cenjen zaradi svoje inovativnosti in globine, njegova dela pa so bila razstavljena v številnih uglednih galerijah doma in v tujini, kar mu zagotavlja pomembno mesto v sodobni slovenski umetnosti.

Festivalsko dogajanje se nadaljuje še danes in jutri. Petek bo v znamenju literature in glasbe, sobota pa bo dopoldne »poskrbela« za najmlajše, zvečer pa bodo zopet na svoj račun prišli odrasli, ki si bodo lahko ogledali plesno predstavo, prisluhnili poeziji ali se predali glasbi.

 Povezava do programa festivala

Gašper Tominc, foto: GT
 

Oglejte si tudi