Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Klavdija Jeršinovec samostojno razstavlja v Mestni galeriji Nova Gorica

V Mestni galeriji Nova Gorica se prvič predstavlja Klavdija Jeršinovec, vizualna umetnica, aktivna na področju kostumografije, slikarstva, ilustracije in umetniških zinov. Kot je zapisal Brane Kovič, so njena dela v svetu, ki se duši v množici kričečih podob smerokaz na poti k gledalčevi novi estetski izkušnji. Ob redkobesednem barvnem jeziku in minimalističnem izrazu močno odmevajo reliefni učinek barvnih plasti in ritmični poudarki, ki ustvarjajo plastičnost dela in gledalcu pričarajo prostor, prežet s polnostjo črne barve. Ta umetnico s svojim dominantnim učinkom tako navdušuje, da jo le mestoma prekine s premišljenim barvnim poudarkom in tako vtisne barvno stopinjo na mrežo črnine. Klavdija Jeršinovec nas tako vodi skozi svoja na videz skrajno barvno in potezno zreducirana dela ter popelje na pot svojevrstne estetske izkušnje. Polnost črnine, ki umetnico navdušuje, ponuja občutek mirnosti, prostornosti in ravnovesja kot antipod kaotični resničnosti našega vsakdana. 

Klavdija Jeršinovec pa je zapisala: »Zame značilna črna platna ustvarjam že deset let. Najprej so bila kvadratna polja mojih rastrov bolj razpršena in prostoročna, čez leta pa sem slog izčistila. Geometrijski minimalizem mi še vedno ponuja dovolj prostora za raziskovanje kompozicij. Te so ključne pri snovanju mojih del. Preden grem na platno si vzamem veliko časa za skico. Na platnu barvo nanašam in odvzemam. Nisem tako poduhovljena, da bi razglabljala o meditativnosti tega procesa, je pa dejstvo, da mi ustaljenost ponavljajočega se ritma daje čas za razmislek o vsem kar me obdaja, tako osebno, kot v družbi. In to na nek način je oblika mentalnega čiščenja, ki jo še kako potrebujem. Dostikrat mi postavijo vprašanje, zakaj črna? Morda zato, da ponazorim temačnost časa, praznino? Pa je moje mnenje ravno nasprotno. Črna je v primerjavi z belo polna, zapolnjena. Ima težo, ima vsebino. Predvsem pa ima edina to moč, ki jo želim prenesti v svoja dela. Trendi pridejo in grejo, dobra dela pa nosijo v sebi moč, ki je večna. To je tisto, kar iščem.«

V slikarstvu Klavdije Jeršinovec se srečujemo z intuitivno, iz zanjo konkretnega bivanjskega okolja, ki skozi fizično prisotnost konstituira tudi njen mentalni dispozitiv. Zaznavanje toposa, v konkretnem primeru naravnih danosti barja, marosta kot mikrolokacije s prepoznavnimi značilnostmi, ki jih v ustvarjalnem procesu sublimira in transformira v znakovno, kodirano govorico, katere izvor je gledalcu prikrit, je kot ustvarjalna spodbuda pomembno, čeprav nadgrajeno z redom, ki bi ga v naravi z malce napora prepoznali v precej drugačnih oblikah. Slikarka albertijevski koncept »odprtega okna« namreč nadomesti z avtonomijo izraznih sredstev nemimetičnega tipa, ki je samozadostna, njen referent v realnosti pa v končni posledici arbitraren. Bolj kot skozi vpisanost v prostor je treba njene slike gledati skozi vpisanost v čas, ki je vsekakor naš z vsemi svojimi protislovji in aporijami. (Brane Kovič)

 

Razstava ČRNA bo na ogled do 31. 5. 2024, v torek, 21. 5. ob 18:00 pa vabljeni na javno vodstvo po razstavi.

 

Klavdija Jeršinovec (Ljubljana, 1987) je dejavna v kostumografiji, slikarstvu, ilustraciji in umetniških zinih. Leta 2011 je diplomirala na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pa magistrirala iz scenskega oblikovanja. Izpopolnjevala se je tudi na bratislavski akademiji VŠMU. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade, prejemnica nagrade Mladi avtor (Ex-tempore Piran 2021) in nagrade mesta Grožnjan (Ex-tempore Grožnjan, 2022). Samostojno je razstavljala v Galeriji Kortil (Reka, Hrvaška), Galeriji Herman Pečarič, Galeriji ZDSLU in v Cankarjevem domu Ljubljana. Umetnica živi in ustvarja na Vrhniki.

 

Brane Kovič (1953), umetnostni zgodovinar, likovni kritik publicist in prevajalec. Član Slovenskega društva likovnih kritikov od leta 1976 in Mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA od 1983 (prvi predsednik slovenske sekcije AICA od 1992, mednarodni generalni sekretar 2010–2014). Kot neodvisni kurator je bil pobudnik in organizator številnih samostojnih, skupinskih in tematskih razstav slovenskih in tujih umetnikov doma in v tujini. Avtor več monografij in strokovnih razprav v slovenskih in tujih publikacijah, predavatelj na mednarodnih kongresih in simpozijih ter gostujoči profesor na univerzi Rennes 2 (Francija), ENSAD (Strasbourg) in Mount Allison University (Sackville, Kanada).

Oglejte si tudi