Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vrhnika
DANES
18°C
15°C
JUTRI
18°C
9°C
Oceni objavo

Izlet v Mozirje

Komisija za izlete in družabna srečanja pri DU Vrhnika je dne, 22. 08. 2024, organizirala izlet v Mozirje z okolico. Sicer je bil ta predviden po Solčavi in v Logarsko dolino¸ ampak zaradi dveh neurij je ogled teh krajev trenutno nemogoč. Odločili smo se, da izvedemo izlet v isto smer, ampak v malo drugačni obliki. Ob 7.oo uri smo se zbrali pri stari lokomotivi in se z avtobusnim prevoznikom Benotours odpeljali proti Trojanam. Tam smo se ustavili na jutranji kavici, nekateri pa smo si tudi privoščili tradicionalni »trojanski krof«.

Pot smo nadaljevali proti Mozirju, kjer nas je čakal lokalni vodič, in si ogledali
Mozirski gaj, ki se razprostira na 7ha površine. Naj povem, da je nastal iz zaraščene gmajne in divjega odlagališča. Vrtnarji so s svojo prizadevnostjo iz oskrunjene narave naredili lep cvetlični park, ta pa je bil lansko leto zaradi neurja zopet opustošen. V celoti je bil poplavljen v višini 1,5 m in prekrit z muljem. Bili smo zelo presenečeni, saj so ga vrtnarji in prostovoljci iz vse Slovenije zopet nazaj lepo uredili v prvotno stanje. Rože in zelenice so skrbno in skladno z barvami in velikostjo posajene, gredice pa dopolnjujejo lepa drevesa, grmovnice, zgodovinski objekti ter številni potočki, ribniki in drevored Evropske unije, kar je vredno ogleda. Posprehodu po parku je marsikdo dobil idejo, da si kaj podobnega zasadi tudi doma.Sprehodili smo se še po centru Mozirja in si ogledali znamenitosti, med drugim tudi cerkev svetega Jurija.

Odpeljali smo se v Nazarje, kjer smo si v gradu Vrbovec ogledali muzej gozdarstva in lesarstva, ki prikazuje življenje pozabljenih običajev in delo nekdanjih gozdarjev, holcarji, furmanov, flosarjev, žagarjev, mizarjev in tesarjev.
Pri Frančiškanski cerkvi nas je pričakal pater Tomaž¸ ki nam je predstavil notranjost cerkve, Loretsko kapelo in samostan. Zgrajen je bil leta 1639 in je bil znan po hišni lekarni, ki je imela velik pomen za tamkajšnje prebivalstvo. Tu se nahaja tudi bogata knjižnica¸ med njimi je rokopis na pargamentu iz 11. in 12. stoletja, Trubarjev prevod evangelijev iz l.1582, izvirna izvoda Dalmatinove Biblije iz leta 1584 in še mnogoostalih zgodovinskih knjig.

Po malici v gostišču »Pri Metodu« smo pot nadaljevali do Radmirja in si ogledali
zakladnico mašnih plaščev. Tu so tudi oblačila¸ ki jih je darovala cesarica Marija
Terezija. Vsa razstavljena oblačila so ročno izdelana in vezana z zlatom in srebrom,katera so zelo dragocena.

V poznih popoldanskih urah smo se začeli vračati proti domu. Z izletom smo bili zelo zadovoljni in nam bo ostal v lepem spominu. Malo smo se tudi med seboj podružili, poklepetali, saj pri naši starosti to zelo veliko pomeni. Vabimo vas, da se nam kdaj na izletu tudi vi pridružite in boste videli, da se imamo vedno lepo.

Zapis:Predsednica Komisije: Olga Skvarča
Slike: Janez Cerk, Dušan Sterlekar, Vesna Stare

Oglejte si tudi