Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Inkluzivni park 1890 - Pestro poletje in pogled naprej

V socialnem podjetju Inkluzivni park 1890 na Sveti Trojici, kjer poteka tudi jahalna šola Poniji s Klanca, že rumeni listje. Z zagnanimi mladimi, starimi do 30 let, smo to poletje pripravili pester program aktivnosti za vse generacije, ki je poletje obarval v zelo živahne barve.

Za okoliške šole smo izvedli kar nekaj naravoslovnih dni. V sodelovanju s  Športnim društvom VLR Vilijem smo organizirali dve mednarodni lokostrelski tekmi. Otroci iz bližnje in daljne okolice so se družili, izobraževali in radostili na treh poletnih taborih, ki smo jih organizirali v sodelovanju z vrtcem Preprostomontessori, pri prvem pa se nam je kot soorganizator pridružil tudi Plezalni center Verd. Otroci so v Inkluzivnem praku praznovali svoje rojstne dneve, raziskovali naravo, petdesetim malim srečnežem z Vrhnike pa smo, v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja, podarili brezplačno jahanje ponijev.

Na Kresno noč, 24. junija, se je v Inkluzivnem parku trlo obiskovalcev; prišli so na koncert skupine Dan D, katerega smo organizirali skupaj s Klubom Vrhniških študentov. V naravnem amfiteatru – vrtači v srcu parka pa je bilo pestro tudi med 5. in 10. avgustom, ko se je tam prvič, pa zagotovo ne zadnjič, odvijal Kino pod zvezdami. Raznoliki, legendarni filmi, so pritegnili mlado in staro. Čarobna kino dvorana, pod milim poletnim nebom, je na zaključni večer, ko smo predvajali trilogiijo legendarne uspešnice Gospodarji prstanov, v spanec zazibala lepo število gledalcev in pritegnila tudi pozornost številnih medijev.

V okviru projekta »Nadgradnja Inkluzivnega parka – javno dostopnih zelenih površin«, ki ga financira Ministrstvo za gospodarstvo Republike Slovenije, izvajamo tudi zaključna dela: nadgradili smo ogrado za konje, uredili »mini kmetijo«, kamor so obiskovalci vabljeni na druženje z malimi kozicami, gradimo apiterapevtski čebelnjak, urejamo povšine za druženje in igro ter nove ekološke sanitarije, nastaja nov zeliščno-jagodičev vrt... Prav tako smo očistili večje, že zaraščene površine. Nepovratna sredstva nam je uspelo pridobiti s pomočjo dr. Benjamina Leskovca in njegove ekipe.

Kupili smo tudi nove konje, stare pa smo upokojili: s septembrom se namreč pri Ponijih s Klanca prične nova sezona konjeniških krožkov in programov jahanja. K vpisu vabimo stare in nove člane, tako predšolske in šolske otroke, kot mlade in odrasle.

Iz Mongolije je k nam pripotovala čisto originalna, ogromna jurta - šotor mongolskih nomadov. Še kako prav nam bo prišla naslednje leto, saj želimo naše programe še bolj okrepiti z dejavnostmi: od wellnesa in kulinaričnih dogodkov na prostem ter teambuildingov za podjetja, do poglobljenih delavnic. Novi šotori bodo omogočali varno poletno taborjenje otrok in družin.

Naš prostor je živ organizem, ki se nenehno razvija in razcveta, poln energije in navdiha. S širokim nasmehom in odprtimi rokami sprejemamo vsakogar, ki želi v Inkluzivnem parku uresničiti svoje sanje in ideje. Skupaj gradimo ekokulturno središče, ki povezuje ljudi in naravo, navdihuje skupnost za ustvarjalno trajnostno prihodnost. Živimo v trenutku, a že zdaj s srcem in mislimi usmerjeni proti letu 2025, ko bomo spet tkali nove zgodbe, ki povezujejo generacije in spreminjajo svet.

 

Ožbe Šteblaj, direktor Inkluzivnega parka 1890

Oglejte si tudi