Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vransko
DANES
17°C
8°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

25 let Slovenske veteranske avto moto zveze (SVAMZ) - Svetovni rekord motociklov Tomos dosežen, za Gunnessov rekord bo treba še počakati

Slovenska veteranska avto moto zveze (SVAMZ) je v soboto, 29. septembra, v Centru varne vožnje Avto moto zveze Slovenije (AMZS) na Vranskem praznovala svoj 25. rojstni dan. Ustanovljena je bila kot prva zveza društev za starodobna vozila v Sloveniji ob otvoritvi Muzeja motociklov na Vranskem leta 1997, kjer ima še danes sedež in glavno pisarno. Danes združuje več kot petdeset društev in ima v registru zabeleženih več tisoč starodobnih vozil. Takoj po ustanovitvi je SVAMZ začela z izdajo nacionalno priznanih certifikatov (izkaznic) za starodobna vozila, ki so omogočala že takrat različne ugodnosti, istočasno pa izkazovala status starodobnika.
Vsakih pet let Zveza pripravi večje srečanje, na katerega povabi vse ljubitelje starodobnih vozil. Letos se je odločila, da v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem poleg svojega tradicionalnega srečanja pripravi še poseben dogodek in popestri samo dogajanje, to je svetovni rekord s Tomosi na enem mestu. Istočasno se je potegovala za Guinnessov rekord s Tomosi. Predstavili so tudi dve knjigi, to je »Slovenska avtomobilska scena 80. in 90. let« avtorja Tomaža Beguša in »Ljubljanski potniški promet« avtorja Jožeta Trpina.
Zbralo se je neverjetnih 2012 motociklov Tomos in s tem je SVAMZ postavila nov svetovni rekord za največ Tomosov na enem mestu. V skladu s strogimi kriteriji Guinnessove knjige rekordov so v nedeljo, 29. septembra, pozno popoldne oddali vlogo s prilogami na njihov uradni naslov in zahtevane posnetke. Guinnessov rekord ne gre enačiti s svetovnim rekordom, saj samo število v tem primeru ni igralo odločilne vloge.
Prireditev je potekala pod budnim očesom mednarodnih in domačih sodnikov, ki so skrbeli za spoštovanje vseh pravil: ob prijavi na tekmovanje za Guinnessov rekord tudi datum prireditve postane prvi pogoj za izvedbo, vožnja v vrstah, hitrost 20 km/h in ohranjanje varnostnih razdalj, vožnja dolga 3,2 km, varnostne čelade pri voznikih, en voznik en motor itd. Skupaj z verifikacijsko desetčlansko ekipo, na osnovi računalniškega štetja – pri vhodu in na poligonu - in kar štirih dronov, ki so snemali vožnjo in motocikle.
SVAMZ se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri tem zgodovinskem dogodku, ter njihovim sponzorjem in ekipi, ki je skrbela za nemoten potek prireditve. Zdaj so vse oči uprte v Guinnessovo knjigo rekordov, kjer vsi čakajo na uradno potrditev tega dosežka. Ni pa nobenega dvoma, da je svetovni rekord dosežen. Pričakujejo, da se bo v naslednjih letih kdo opogumil in poskusil njihovo številko preseči.

T. T.

Oglejte si tudi