Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Kategorije vozniških dovoljenj. Ali veste, kaj vse lahko vozite?

Na Upravni enoti Žalec izdajamo vozniška dovoljenja  za vožnjo motornih in priklopnih vozil, ki so razvrščena v kategorije, od katerih je odvisna tudi predpisana dopolnjena starost voznika. Poleg vozniškega izpita za osebni avto obstajajo še druge kategorije, za katere lahko opravljate vozniški izpit. Ta članek je namenjen boljšemu razumevanju različnih kategorij vozniških dovoljenj v Sloveniji, saj je pogosto težko razlikovati med njimi. Ali veste, katera vozila lahko vozite s kategorijo B1? Kaj pomenijo oznake A1, A2 ali AM na vašem vozniškem dovoljenju? Pojasnili bomo posamezne kategorije, ki so najpomembnejše za bodoče mlade voznike.

Kategorije vozniških dovoljenj so razdeljene v skupine od A do G.

Kategorija A – enosledna vozila in trikolesniki

Kategorija, s katero se mnogi ljudje prvič srečajo v svetu vožnje, je razdeljena na 4 podskupine:

  • Kategorija AM pomeni, da vozniško dovoljenje omogoča vožnjo lahkih štirikoles in mopedov. Omenjena kategorija omogoča tudi vožnjo vozil kategorije G (kategorija, opisana v nadaljevanju). Starostna omejitev za opravljanje izpita je 15 let.

             Mopedi, pri katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, lahko od 14. leta dalje vozimo brez vozniškega dovoljenja, od 12. do 14. leta pa z veljavno kolesarsko izkaznico.

  • Kategorija A1 je prva »postaja« v svet močnejših motorjev; z njo lahko vozite tiste, ki imajo prostornino do 125 ccm in moč motorja ne presega 11 kW, hkrati pa tudi vsa vozila iz kategorij AM in G. Izpit lahko opravite, ko ste stari 16 let.
  • Kategorija A2 pomeni, da lahko vozite motorna kolesa, katerih moč ne sme presegati 35 kW in pri katerih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,2 kW/kg in ne izvira iz vozila z močjo 70 kW ali več. Ta kategorija vozniškega dovoljenja velja tudi za vsa že omenjena vozila prejšnjih kategorij. Starostna omejitev za opravljanje izpita ter pridobitev vozniškega dovoljenja je 18 let.
  • Kategorija A pomeni, da lahko vozite motorna kolesa na dveh kolesih in trikolesa – tudi tista, katerih prostornina presega 1000 kubičnih centimetrov. Ko imate v vozniškem dovoljenju zapisano to kategorijo, lahko vozite tudi vsa motorna vozila kategorij AM, A1, A2 in G. Starostna omejitev za opravljanje izpita ter pridobitev vozniškega dovoljenja je 24 oz. 20 let, če imate vozniško dovoljenje kategorije A2 več kot dve leti.

Za vse kategorije lahko z usposabljanjem pričnete pol leta pred navedeno starostjo za posamezne kategorije. Praktični del izpita lahko opravite, ko dopolnite starost, določeno z zakonom.

Dobro je vedeti. Motoristu, ki opravi vozniško dovoljenje A2- ali A-kategorije, le to izdamo na upravni enoti z veljavnostjo do dopolnjenega 21. oziroma za dve leti po pridobitvi vozniškega dovoljenja A2- ali A-kategorije. Ta se podaljša, ko motorist opravi program dodatnega usposabljanja motoristov začetnikov in pridobi ustrezno potrdilo. Enako velja tudi za voznika začetnika osebnih vozil (kategorije B). Obe skupini lahko s programom dodatnega usposabljanja začneta, ko od pridobitve vozniškega dovoljenja mine najmanj šest mesecev.

Kategorija B – štirikolesniki

  • Kategorija B1 vključuje vse štirikolesnike, katerih masa ne presega 400 kg, če je namenjeno prevozu oseb oz. 550 kg, če je namenjeno prevozu blaga, moč motorja pa ne presega 15 kW. S to kategorijo pridobite tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM in G. Izpit lahko opravite, ko dopolnite 16 let.
  • Kategorija B je tista kategorija, ki jo pridobite, ko opravite izpit za avto, poleg te pa se v vozniško dovoljenje vpiše tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorij AM, B1 in G. V to kategorijo spadajo vozila, katerih masa ne presega 3.500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot 8 sedežev. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorna vozila navedene kategorije tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki. Izpit lahko pridobite, ko dopolnite 18 let.
  • V kategorijo BE spadajo skupine vozil, sestavljene iz vlečnega vozila kategorije B, ki mu je dodano priklopno vozilo, pri čemer največja dovoljena masa priklopnega vozila ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil.

Kaj pomeni kategorija G?

Obsega izpit za delovne stroje in motokultivatorje. Prvi so namenjeni opravljanju določenih del, ki niso namenjena prevozu oseb ali blaga in katerih konstrukcijsko določena hitrost  ne presega 40 km/h. Motokultivatorji imajo motor z močjo do največ 12 kW, konstruirani pa so tako, da nosijo, vlečejo ali potiskajo razne zamenljive priključke.

Kdo velja za voznika začetnika? Vprašanje, ki nam ga pogoste zastavljajo naše stranke.

Voznik začetnik je voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali tujini. Voznik začetnik je tudi voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil katere od kategorij A2, A ali B, čeprav že ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G.

Kot voznik začetnik, ki imate v Republiki Sloveniji običajno prebivališče in ste v Republiki Sloveniji opravili vozniški izpit ter pridobili vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A in B, morate opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. Udeležite se ga lahko po najmanj šestih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja. Program vključuje vadbo varne vožnje ter skupinsko delavnico o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa.

Za konec, ne pozabite preveriti veljavnosti svojega vozniškega dovoljenja in pravočasno poskrbeti za njegovo podaljšanje ali zamenjavo. S tem se boste izognili morebitnim neljubim dogodkom in prispevali k varnosti v cestnem prometu. Vsi imetniki vozniških dovoljenj na tridelnih roza obrazcih, ki jih še niste zamenjali, morate to storiti najpozneje do 19. januarja 2033. Ob menjavi boste obdržali vse veljavne pravice (kategorije), ki izhajajo iz obstoječega dovoljenja. 

                                   Simona Stanter, načelnica                                                                                                      

 

Oglejte si tudi