Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Petek ob enih ali Uspehi literarnega krožka v šolskem letu 2023/2024

Literarni krožek v tem šolskem letu obiskujejo učenci od 4. do 9. razreda. Vsi radi pišejo in ustvarjajo tudi v svojem prostem času. Radi imajo literaturo, zato imajo bogat besedni zaklad in tudi talent za pisanje. Talent pa ni dovolj. Na srečanjih delamo vaje ustvarjalnega pisanja, svoja dela beremo drug drugemu in tako pridobivamo izkušnje z nastopanjem ter veselje do ustvarjanja. Vse mlade ustvarjalce želim še posebej pohvaliti tudi zato, ker so se vse leto zavzeto zbirali ob petkih ob 13.00, ko so se skrbi delovnega tedna že odmaknile in so se lahko posvetili ustvarjanju. To so bili Izak Rajh iz 4. b, Zala Farkaš in Jakob Novak iz 5. a, Karina Maruša in Stella Vrankar iz 5. b, Gaber Šoštar in Lukas Rovšnik iz 6. b, Julija Kotnik in Lara Kropec iz 7. a, Zala Robek in Ema Cekin iz 7. b ter Eva Učakar iz 9. a. Član krožka je bil tudi Jan Kropec iz 9. b POŠ Tabor.

Pripravili in izvedli smo literarno dopoldne s Sebastijanom Pregljem, o čemer smo pisali že v prejšnji številki Informatorja, sodelovali pa smo tudi na številnih literarnih natečajih. 

Na natečaju Pionirskega doma v Ljubljani Bodi pisatelj sta sodelovali Stella Vrankar iz 5. b in Eva Učakar iz 9. a. Eva je letos že drugič prejela nagrado za najboljši prispevek v slovenskem jeziku v tretjem triletju, letos za pesem Noro je. Da bi proslavili dosežek in se nagradili za pridnost v tem šolskem letu, smo se v četrtek, 18. aprila 2024, vsi skupaj odpravili v Pionirski dom na zaključno prireditev in literarne delavnice. Tam smo spoznali nemško pisateljico Dito Zipfel. Pridružila sta se nam še ustvarjalca s POŠ Tabor, Larissa Marin iz 6. c in Oskar Božič iz 5. c z mentorico Simono Jan. Oskar je prav tako prejel nagrado, in sicer za najboljše pesniško delo v 2. triletju.

Zelo smo se razveselili, ko smo v zadnji številki revije PIL prebrali prispevek o prireditvi, kjer je bila objavljena tudi naša fotografija s pisateljico.

24. aprila 2024 smo se udeležili zaključka literarnega natečaja Osnovne šole Prebold Naj pesem pove. Sodelovali so skoraj vsi člani krožka, na prireditvi z raperjem Trkajem pa so svoje pesmi prebrali Jakob Novak in Zala Farkaš iz 5. a, Stella Vrankar in Karina Mruša iz 5. b, Gaber Šoštar iz 6. b, Julija Kotnik iz 7. a, Zala Robek iz 7. b ter Jan Kropec iz 9. b. Zala Robek se je uvrstila tudi med nagrajence natečaja in je prejela knjižno nagrado za likovno pesem Kaj so pesmi?

Na vseslovenskem pesniškem natečaju Rima raja so prav tako sodelovali skorajda vsi člani krožka, med 15 najboljših pesnikov razredne stopnje pa se je uvrstila Zala Farkaš iz 5. a. Zala se je 15. maja 2024 udeležila zaključne prireditve v Cankarjevem domu na Vrhniki, kjer je prejela nagrado in pred občinstvom prebrala svojo pesem Ti si zame.

Zaščitni znak naših petkovih srečanj so bonboni, zato smo se odločili, da bomo pripravili zaključni nastop z naslovom Literarni bonbončki. 24. maja 2024 ob 13.00 smo zato povabili obiskovalce šole in prebirali svoje pesmi. Vsak gost pa je lahko dobil tudi pesniški bonbonček, v katerem ga je poleg sladkega presenečenja pričakala še pesem. 

Veselimo se že ustvarjanja v novem šolskem letu.


Mentorica Polona Učakar


Oglejte si tudi