Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Papirnata čarovnija in gančki majoš

Tradicija izdelovanja rož iz krep papirja je prisotna v različnih delih Slovenije, tudi na Bistriškem. Vranske rožce smo se jim pridružile  v Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici. V sklopu prikaza običaja vizite, ki na Bistriškem sega v čas Marije Terezije, ko so novačili mlade fante v cesarsko vojsko, je turistično društvo organiziralo razstavo rož iz krep papirja ter delavnico za vse ukaželjne obiskovalce. Kljub temu da služenje vojaškega roka v Sloveniji ni obvezno, pa je obujanje dolgoletne tradicije in s tem tudi kulturne dediščine izrednega pomena. Vizitanti, to so fantje, ki v tem letu dopolnijo 18 let, si nadenejo bele srajce, pripnejo rožo in trak ter se pripeljejo z vozom, ki ga okrasijo s številnimi rožami, narejenimi iz krep papirja. Z izdelovalci rož iz vse Slovenije smo preživele zanimiv dan.

Smo  si pa Vranske rožce konec aprila ogledale tudi zanimiv običaj gančki majoš v vasi Gančani. Gre za običaj, ki ga v vasi Gančani ohranjajo od leta 1919, postavljanje prvomajskega drevesa, ki je sicer del podeželske dediščine, kjer so nosilci projekta vsakoletni mladi, ki v tistem letu dopolnijo 18 let starosti. Gre za nošenje bogato okrašenega vrha po vasi do končnega mesta za postavljanje debla s pritrjenim okrašenim vrhom s štirimi kronami, izdelanimi iz rož iz krep papirja. Ogledale smo si tudi izjemno bogato razstavo rož iz krep papirja, ki so jo pripravile članice TD Sodar Gančani.                                                                                                                               

Lepo je obiskati s kulturno dediščino zaznamovane dogodke. Šele takrat se zavemo razsežnosti bogastva, ki so nam ga zapustili naši predniki.  

Vranske rožce                                                                                                   

Oglejte si tudi