Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Inovator leta Spodnje Savinjske doline za leto 2023

S slavnostno podelitvijo priznanj in nagrad, ki jo je tokrat gostilo podjetje GOMARK d.o.o., pod pokroviteljstvom Občine Vransko, je bil zaključen že dvanajsti medobčinski razpis »Inovator leta Spodnje Savinjske doline za leto 2023«, kjer so občine Spodnje Savinjske doline in Zbornica zasebnega gospodarstva Žalec, s strokovno pomočjo Razvojne agencije Savinja, podelili priznanja petim najboljšim inovacijam lokalnega okolja za preteklo leto.

Tokratni gostitelj prireditve je bilo podjetje GOMARK d.o.o. iz Vranskega (Čeplje), ki je eno vodilnih slovenskih podjetij na področju gozdarske tehnike. Letos obeležujejo že 30 letnico svojega obstoja. Nagrajencem je letos nagrade podelil slavnostni gost, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Ob predaji nagrad je poudaril pomemben vidik inovacij pri reševanju ključnih družbenih izzivov, njihov vpliv na okoljsko problematiko, varnost, dostop do hrane, staranje prebivalcev in do izzivov, ki jih prinaša področje zdravstva.

Na aktualnem razpisu za leto 2023 je sodelovalo 12 inovacij, pri razvoju prijavljenih inovacij pa je sodelovalo 24 inovatorjev/inovatoric. Razlika ocene med najbolje in najslabše ocenjeno inovacijo je znašala le 0,89 od možnih 10 točk, kar je zgovoren podatek o kvaliteti prijavljenih inovacij.  Nagrajenih je bilo 5 inovacij.

Razpis že vrsto let deluje po sloganu, da »Neumnih inovacij ni. Neumno pa bi bilo, če jih ne bi iskali«.

Čestitamo vsem prijaviteljem!

 

Nagrajenci tokratnega razpisa so bili:

Jan Weichardt

GOMARK d.o.o.

Teleskopski transportni trak

1. nagrado in priznanje

Sebastjan Bogataj, Borut Srčnik, Žiga Volk, Žiga Žlender, Klemen Juhart

SIP d.d.

Izboljšava hidravličnega in elektronskega sistema na stroju SIP STAR HD 1250|50 TC

2. nagrado in priznanje

Marko Koceli, Matej Zorko

/

Dron za čiščenje sončnih elektrarn

3. nagrado in priznanje

Stane Cmeršek, Klemen Juhart, Andrej Jelen, Borut Srčnik, Sebastjan Bogataj, Rok Krivec

SIP d.d.

SPIDER HD 1700/16T - Hidravlično vzmetenje stroja v kombinaciji z ISOBUS upravljanjem

4. nagrado in priznanje

Jure Glušič

SOLAR PLUS d.o.o.

Bifacialni solarni nadstrešek S+ Premium

5. nagrado in priznanje

Ostale prijavljene inovacije:

-          Frezalna enota s hitro zamenljivimi frezali za končno obdelavo konca cevi iz kompozitnih materialov: Grega in Barbara Jerin. Implementirano v podjetju JRP d.o.o.

-          Štiri osni navijalni stroj za izdelavo kompozitnih izdelkov in tlačnih posod iz karbonskih vlaken: Simon Tominšek in Primož Semprimožnik. Implementirano v podjetju ST DESIGN, Simon Tominšek s.p.

-          Vibracijska miza Robust Reuser RVT 350: Simon Tominšek,  Bojan Končina, Ana Pahič, Klemen Kos. Implementirano v podjetju ROBUST d.o.o.

-          Obdelava muljev na izhodu iz črpalne cevi v realnem času isTech REISS+ in SEISS: Roman Malus.  Implementirano v podjetju Roman Malus Inženirske storitve s.p.

-          Sestavljeni lok (Compound bow) z novo izvedbo nosilne konstrukcije: Grega in Barbara Jerin. Implementirano v podjetju JRP d.o.o.

-           ALTIN DESIGN – inovativni izdelki iz reciklirane sodovine: Biserka Kišić in Marko Druškovič. Implementirano v podjetju ALTIN d.o.o.

-          Družinski panj: Iris Kočevar. Implementirano v podjetju KOČEVAR d.o.o.

RA Savinja 

Oglejte si tudi