Logo MojaObčina.si
JUTRI
32°C
16°C
NED.
33°C
18°C
Oceni objavo

Zastave izobesimo spoštljivo, po ustavi in zakonu

Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z dodanim grbom Slovenije, odlok k slovenski ustavi je bil sprejet 25. junija 1991. Čeprav je pohvalno, da veliko občanov slovensko zastavo ob državnih praznikih ponosno obesi na svoje stanovanjske hiše, pa nemalokrat vidimo, da so zastave izobešene nepravilno ali pa so v neprimernem stanju. Ker izobešanje zastav določa zakon, v pomoč občanom povzemam njegove določbe glede izobešanja slovenske zastave v času državnih praznikov.

Kdaj izobesimo zastavo

Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Ur. list RS, št. 67/94 in spr.) določa, da se slovenska zastava izobesi ob naslednjih praznikih Republike Slovenije: na dan 8. februarja (Prešernov dan, slovenski kulturni praznik), na dan 27. aprila (dan upora proti okupatorju), na dan 1. in 2. maja (praznik dela), na dan 25. junija (dan državnosti) in na dan 26. decembra (dan samostojnosti). Zastava se v teh primerih izobesi na poslopjih, v katerih so uradni prostori državnih organov, organov lokalnih skupnosti, lahko pa tudi na drugih javnih objektih, na stanovanjskih hišah ter na drugih primernih krajih. Zastava je izobešena ves čas praznikov. Po letu 1994, ko je bil sprejet Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi, so bili za praznike proglašeni še: 8. junij: dan Primoža Trubarja, 17. avgust: združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 15. september: vrnitev Primorske k matični domovini, 23. september: dan slovenskega športa, 25. oktober: dan suverenosti in 3. november: dan Rudolfa Maistra.

Kako pravilno izobesimo zastavo

Če je zastava Republike Slovenije izobešena poleg kakšne druge zastave, mora biti, gledano od spredaj, vselej na levi strani. Če je zastava Republike Slovenije izobešena skupaj z dvema drugima zastavama, mora biti zastava Republike Slovenije v sredini. Če je zastava Republike Slovenije izobešena skupaj z več drugimi zastavami, je zastava Republike Slovenije izobešena na naslednji način: če so zastave razvrščene v krogu  v sredini kroga tako, da jo je razločno videti; če so zastave razvrščene v polkrogu  v sredini polkroga; če so zastave razvrščene v koloni  na čelu kolone; če so zastave razvrščene v vrsti  na prvem mestu v vrsti oziroma, gledano od spredaj, na levi strani; če so zastave razporejene v skupini  na čelu skupine.

Če je zastava izobešena na drogu, morajo biti barve zastave razporejene od zgoraj navzdol po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave v levem zgornjem delu.

Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi v zvezi z izobešanjem zastave predvideva tudi kazni, in sicer med drugim v naslednjih primerih: če oseba uporablja zastavo v obliki ali z vsebino, ki je v nasprotju z ustavo Republike Slovenije oziroma s tem zakonom, če uporablja zastavo, ki je poškodovana ali po zunanjosti neprimerna za uporabo ali če jo uporablja v nasprotju z javnim redom ali tako, da krni ugled Republike Slovenije.

Poskrbimo za pravilno in primerno izobešene zastave in izkažimo s tem tudi pripadnost domovini.  Več si lahko preberete v Zakonu o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94).

Povzela: Lea Sreš

 

 

Oglejte si tudi