Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
18°C
11°C
JUTRI
20°C
8°C
Oceni objavo

Sara Selčan

16-letna Sara Selčan prihaja iz Socke in obiskuje tretji letnik Ekonomske šole Celje. Rokomet je začela trenirati ob koncu 5. razreda, ko se je po atletiki in jezdenju konj odločila za ekipni šport. Izbrala si je celjski klub ŽRK Z'dežele, katerega članica je še danes. Sara trenutno igra za ekipo kadetinj, nekaj tekem pa je že odigrala tudi za mladinsko ekipo. S kadetinjami so v sezoni 2023/2024 pod vodstvom Igorja Šolmana osvojile naslov državnih prvakinj, ki so ga okronale s 24 zmagami na 24 tekmah. Sara v ekipi igra na mestu vratarke.

Da sta za uspeh potrebna trdno delo in odrekanje, se simpatična najstnica Sara, ki trenira vsak dan, dobro zaveda. Poleg treningov v klubu enkrat do dvakrat na teden trenira še v fitnesu pod strokovnim vodstvom športne inštruktorice Deje Adamič. Teden je tako rezerviran za treninge in šolo, vikendi pa so namenjeni tekmam. Prostega časa Selčanova skoraj nima, ko pa je prosta, svoj čas rada izkoristi za druženje z družino in prijatelji, obišče koncert ali si pogleda kakšno tekmo.

Redno treniranje in dobra fizična pripravljenost ne prineseta rezultatov samo na nivoju ekipe, ampak izoblikujeta posameznika v najboljšega med konkurenco. Za najboljše pa je rezervirano mesto v reprezentančni ekipi. Izbor deklet je potekal v poletnem kampu v Izoli, kjer je 80 deklet vsak dan treniralo in igralo tekme, budno pa jih je spremljal in izbiral trener Borut Hren. Mesto v kadetski reprezentančni ekipi si je priigrala tudi Selčanova, ki se je novih priložnosti zelo razveselila. Treningi za reprezentanco potekajo strnjeno, v razponu 2 do 7 dni, in so po različnih krajih po Sloveniji. Tako so punce skupaj že trenirale v Celju, Izoli, Radencih in Ormožu. Prve tekme v reprezentančnem dresu je Sara odigrala na Madžarskem, sledile so še mediteranske igre v Črni Gori, kjer so odigrale 9 tekem z reprezentancami Španije, Hrvaške, Italije, Črne Gore, Slovaške, Romunije, Kosova, Turčije in po slabšem začetku turnir končale na odličnem 5. mestu. Naj poudarim, da gre za mlado ekipo, ki še ni dobro uigrana, a so punce kljub temu dobro konkurirale že uigranim in priznanim rokometnim klubom. Sara v reprezentanci ni samo vratarka, ampak ima tudi pomembno vlogo kapetanke, ki ekipo spodbuja, bodri in v slabih trenutkih ''drži pokonci''. Po izjemnih nastopih v lanski sezoni se letošnja začenja s pripravami na kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Punce si prizadevajo, da bi jih dober ekipni duh spremljal še naprej. Želimo jim vso srečo.

Tako kot Sara spodbuja svoje soigralke, domači na tekmah spodbujajo njo. Največkrat se tekem udeležita babi Cveta in dedi Ernest, ki se trudita, da ne zamudita nobene tekme, tudi tiste v tujini ne. Sta njen pravi steber opore, saj jo večkrat vozita tudi na treninge in ji stojita ob strani. Domačih tekem se udeležijo tudi mami in Miha ter bratec Nik, Sara pa je vesela, če se med navijači pojavijo tudi stric, teta, sestrična Ava in sestrič Liam. Si pa tako Sara kot tudi druge igralke želijo, da bi se domačih tekem udeležilo več gledalcev. Prepričane so, da so njihove tekme dobre in odigrane na visokem nivoju. Vabljeni, da se prepričate sami.

Tekst: Nina Mlinar

Foto: Slavko Kolar, lasten arhiv

Oglejte si tudi