Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
18°C
11°C
JUTRI
20°C
8°C
Oceni objavo

Fenkova Marica iz Razgorja

Po več kot enoletnem premoru sem obiskal daljno sorodnico gospo Marijo Hohler po domače Fenkovo Marico iz Razgorja, ki je oskrbovanka Špesovega doma v Vojniku po novem SeneCura Doma starejših občanov Vojnik z namenom, da ji podarim knjigo z naslovom »Gradišče pri Vojniku po letu 1700«.

Ko sem zbiral podatkovni material za objavo v tej knjigi o svojih prednikih skozi čas, sem našel potrjeno vez po očetovi strani in tako z veseljem ugotovil med drugimi, da smo v sorodu tudi s familijo Hohler iz Razgorja. Čeprav mi je oče že v mladosti govoril, da so ti ljudje naše sorodstvo pa podrobnosti ni nikoli razlagal mene pa takrat to tudi ni zanimalo in razlage tudi verjetno ne bi razumel.

Na kratko: »Prvo ime Gollesch je razbrano v starih bukvah leta 1775. 1. rod je bil Martin Gollesch in sin iz 2. rodu Mathiasa Gollescha iz Pristove 2. Tretji otrok Jozefa Gollesch se  poroči s Hohler Matevžem v Razgor k Fenk. Marica je 2. otrok iz rodu Mathiasa v tej družini. Jaz pa sem (Martin Goleš) 1. otrok in 5 rod iz rodu Mathiasa Gollescha«.

»Fenkova posest je nekoč kupil Matevž Hohler iz Oplotnice in križ (razpelo) pri hiši je že stal od prejšnjih lastnikov. Po hišnem imenu Fenk se imenuje tudi cesta iz Pristave proti Razgorju »Fenkov breg«. Posestvo Fenk je brat od Marice Alojz Hohler prodal Lebrovemu Milanu iz Marija Dobja okoli leta 1970 po smrti svojega strica Franca Goleša – Brgleza (z ženo Cilko nista imela otrok). Alojz Hohler je podedoval (dobil zapisano) stričevo posestvo Pristavi 2 in se z družino preselil v Pristavo, kjer živijo potomci še danes«.

Torej napotil sem se k Marici v novo domovanje in tako sva začela razgovor o zgodovinski preteklosti Hohlerjevih. Ko sem ji omenil, da piševa z Mileno Delčnjak knjigo o Gradišču in bo sorodstveno razmerje med njo ( Marico) in menoj predstavljeno v tej knjigi, sem jo zaprosil še za njene stare  fotografije, ki sedaj predstavljajo v knjigi ne le pisni tudi slikovni dokaz o preminulih sorodnikih.

Sedaj , ko je ta knjiga izšla v samozaložbi Milene Delčnjak in Martina Goleša kot soavtorja, sva en izvod knjige namenila tudi »Fenkovi Marici«.

Marica je bila zelo vesela mojega obiska, kako tudi ne, saj so oskrbovanci v teh ustanovah precej osamljeni, ker svojcev ni cel dan v bližini in mnogi tudi žalujejo za svojim ognjiščem, ki so si ga z velikim odrekanjem v preteklosti ustvarili. Starost in onemoglost pa jih je pahnila v tuje naročje.

Torej, da zaključim to pisanje o Fenkovi Marici, ki je v 92. letu starosti še z dobrim spominom me navdihuje zadovoljstvo k odločitvi, da podariva to knjigo lahko tudi malemu onemoglemu človeku in prikaževa preteklost, obujanje spominov in vsaj malo pripomoreva k preganjanju dolgočasja in osamljenosti v  jeseni njenega življenja. 

  

Tekst in foto: Martin Goleš

Oglejte si tudi