Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
18°C
11°C
JUTRI
20°C
8°C
Oceni objavo

Številne dejavnosti MDDI v Vojniku

Kam le čas beži, se pogosto vprašamo. Ja, čas prehitro mine, in že gremo proti zaključku leta. Mnoge dejavnosti v našem društvu so se zgodile v zadnjih mesecih.

Druženje, povezovanje in medsebojni pogovori so neprecenljivi. Tega se v vodstvu društva zelo zavedamo. Pod okrilje smo dobili Čebelco, za kar se iskreno zahvaljujemo odgovornim, da so nam dali možnost razširjati naše poslanstvo širše, med občane. Organizirali smo delavnice v Celju in Vojniku. Teme so bile različne in člani so jih številčno obiskali. Kuhali smo zdrav naravni sok kar trikrat, saj nas  je narava obilno obdarila s sadjem.

Druženje članov v delavnicah

Na željo mnogih smo organizirali delavnico »Štruklji naših babic«. Lojzka Oprčkal je prava mojstrica v kuhanju in peki domačih dobrot. Pokazala in povedala je, kako se pripravljalo jajčni štruklji, ki so lahko samostojen, zdrav obrok. Skuhala je tudi skutine štruklje in nas podučila, kako se za njih naredi vlečeno testo. Na degustacijo smo povabili tudi varovance doma SeneCura Vojnik in veseli smo bili, da smo se lahko z njimi družili, saj so tudi naši člani in nekateri so tudi prej živeli v Vojniku in Celju. Njihova sreča in veselje, da so imeli možnost priti v Čebelco, se je izražala v njihovih lesketajočih se očeh. Hvala spremljevalkam.

Čeprav še ni pust, smo imeli tudi delavnico Peka krofov. Mnogi so bili na tej delavnici prvič in so skrbno sledili navodilom, receptu našega peka Zdenka Vrenka. Ob degustaciji smo poklepetali, zapeli ob zvokih harmonike Janka Moguja. S svojo prisotnostjo sta nas počastila župan  občine Vojnik Branko Petre in vodja družbenih dejavnosti Urška Mužar.

Majda Brežnik, vsestranska mojstrica v ročnih spretnostih, je vodila delavnico Izdelava rož iz krep papirja. To je običaj, ki gre skoraj že v pozabo. Prav je, da se prikažejo in ohranjajo stari običaji. Po delavnici pa smo se posladkali s pecivom, sončnico, ki jo je spekla Marjana Vrenko. Majda Brežnik je res spretna in z mnogimi smo se dogovorili, da delavnico ponovimo, saj nam je v interesu, da se te umetnosti priučimo.

Delavnica Demenca -  bolezen sodobnega časa se je odvijala na sedežu društva. Številne invalide je zanimal potek bolezni in preventiva. Ja, lahko malo upočasnimo ali celo preprečimo to bolezen. Zelo pomembno je »treniranje« možganov  skozi razmišljanje, branje, reševanje križank in seveda druženje ob petju, plesu, izvajanju raznih vaj. In tega nam ne manjka, saj je možnosti v našem društvu res veliko. Hvala mag. farm. Moniki Firer, ki je na preprost način podala primere prvih znakov te bolezni in nas vspodbudila k preprečevanju le te.

Gibanje je za invalide pomembno

Izvedli smo dva kratka pohoda skozi mesto Celje do visečega mostu. Športni piknik v tradicionalni obliki je zaradi slabega vremena odpadel. Smo ga pa organizirali v manjših skupinah kot pohod, po pohodu pa tradicionalna malica z gobovo juho.

Mnogi invalidi ne morejo zaradi zdravja v gozd, da bi si nabrali gozdnih dobrin, zato smo se z Romano Videnšek kar parkrat podali na Pohorje, se »pasli« po gozdu in imeli srečo. Nabrali sva lisičke in jurčke, da nam je lahko Zdenko Vrenko pripravil gobovo juho. Ob malici smo se pogovarjali o pomenu druženja in gibanja v naravi. Ugotavjanje, da moči pešajo ob hoji, so kar hitro zbledele, saj nam je Janko Mogu zaigral na harmoniko in težave so bile pozabljene. Z zdravljico smo vse dobro zaželeli Danici Gobec in Karlu Muzlju za njun praznik.

Delavnice ročnih del potekajo, spletenih je preko sto parov copatk in kapic za novorojenčke. Pridne roke naših Zvončnic so neumorne, žal pa smo se morali v tem času posloviti od dveh. Nenadoma sta umrli soustanoviteljici Zvončnic Berta Kompož, ki je v vseh letih spletla preko 500 parov copatkov za novorojenčke in Irena Rotar, ki je zelo lepo vezla razne prte in izdelovala vizitke. Nove članice Zvončnic Zali Novak, Helena Simič in Karin Klemenc pridno pletejo. Karin je zelo navdušena nad copatki in njena zbirka šteje preko 100 parov. Copatki in kapice bodo greli naše novorojenčke, saj smo pletenine podarili ob Tednu otroka Porodnišnici Celje.

Pletli smo tudi šale v roza barvi, za Rožnati oktober. V podporo obolelim ali  ozdravljenim bolnikom za rakom dojk, smo želeli pokazati podporo z ovijanjem dreves v te barve. Drevesa smo v pletenine oblekli v Celju, Vojniku, Štorah in Dobrni. Ob tem smo tudi pozvali k skrbni preventivi in o temu kako pomembno je, da se o tej kruti bolezni pogovarjamo, vedoč da je bolezen ozdravljiva, če je le pravočasno odkrita. V Dobrni  smo oblekli drevored v zdraviliškem  parku. Podžupanja Občine Dobrna, Branka Gal, je dala pobudo članicam Kmečkih žena Arnika, ki so spletle res veliko lepih šalov in tako je v parku drevored ovit v roza pletenine. Mnogih se je kulturni program dotaknil, saj ples, petje in glas harmonike božajo dušo. Nedeljsko popoldne je bilo v parku Dobrna posebno, posebno za to, ker je množica ljudi preživela lep popoldan ob glasbi, plesu in dobrotah članic društva Arnika. Dogodek je s svojo prisotnostjo počastil tudi župan Martin Brecl in zbrane lepo nagovoril.

Vesela  sem, da smo Projekt rožnati oktober izvedeli v vseh štirih občinah. Na vseh prireditvah sta nas s svojo prisotnostjo počastili članici Evropa dona Mojca Kovač in Barbara Tisel. Obe sta prehodili pot bolezni in tudi pot ozdravitve. Osveščata obolele, jih vspodbujata in radi delita izkušnje svoje bolezni med obolele. Poudarjata pomen preventive in pogovor o raku v širši javnosti.

 

Tekst: Dragica Mirnik

Foto: arhiv društva

Oglejte si tudi