Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
17°C
8°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

Delovna akcija pri Tomažu

Da se bo jesen lahko odela v paleto toplih barv, smo ji pripravili urejen in lep kotiček hribčka pri Tomažu. Kosci Matej, Tomi, Tiven, Franc, Viktor, Rajko in Uroš so se prvi pomerili s hribom pod kočo. Brnenje njihovih "lakserc" je preglasilo petje ptic. Utihnile so, kot bi čakale, da se uskladijo s tem naravi ne prav domačim zvokom. Peter je spretnost košnje pokazal nad kočo, kjer koscu delo otežuje grmovje.

Vsi, ki so z grabljami že nestrpno čakali, da travo, ki zdaj ni bila tako visoka kot nazadnje, pograbijo s tega hriba, so kramljali o vremenu, ki nas je priganjalo, kot da se bo zdaj zdaj ulilo. A veter je bil naš zaveznik, odpihnil je dežno gmoto.

Sonja, Minka, Vojko, Jože, Franci, Bojan in Jasmina so hiteli za kosci in strmino pod kočo lepo obdelali. Nekaj se nas je lotilo hišnih del: Uroš se je ukvarjal z elektriko, z njim je bil Jože, Zdravko z lesom, gospodar koče  Drago pa je skrbel, da nam orodja ni zmanjkalo, pa tudi ne goriva. Marija, Rozika in Štefka smo čistile notranjo opremo in pohištvo. Ivan in Miro, pridružil se je še Rajko, so bili spodbuda s terase in prevozniki. Grega in Tatjana sta odvažala vejevje z zgornje strani, kjer je grmičevje obrezoval Rajko. Petru se je pridružil še Uroš in strmina nad kočo je dobivala osnovo za jesensko oblačilo. Danica je priskrbela malico in po uspešnem delu smo se umaknili vetru ter v koči zaključili lep popoldan.

Vsak, ki prihaja na ta hrib, najprej opazi urejenost okolice koče. Trudimo se, da negujemo ta prostor, ki nam je vsem v ponos. Tudi romarji in pohodniki, ki gredo po Jakobovi, Modrijanovi poti in poteh, dodajo spodbudo in navdih za trajnostni pristop. In ta odnos do narave, pa tudi sočloveka, predstavlja družbo blaginje, spoštovanja, ljubezni, ki so vodila družbi, ki si jo želimo in ki smo je vredni! Vredni spoštovanja življenja, zdravja, spoštovanja narave in okolja! Ta skrb je v nas, je modrost, je znanje, je ustvarjalnost, ki ohranja tradicijo, ohranja vrednote, neguje vrednote za jutri, za nas, za naše naslednike, naše otroke in vnuke!

Vabimo vas na naš hrib, na kočo pri Tomažu, pa tudi na naše pohode!

Tekst in foto: Polona Grum

Oglejte si tudi