Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
12°C
6°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Partnerstvo za prihodnost in močna skupnost

Občina Vojnik letos praznuje pomemben mejnik – 30 let od ustanovitve. To je odlična priložnost za refleksijo o dosežkih, ki so občino popeljali na pot uspeha in sodobnega razvoja. Od svoje ustanovitve leta 1994 je Vojnik iz skromnih začetkov zrasel v sodobno in napredno skupnost, ki uspešno združuje tradicijo in razvoj.

Temelji uspeha: Infrastruktura in izobraževanje

V preteklih treh desetletjih je občina Vojnik postavila razvoj infrastrukture kot eno izmed ključnih prioritet. Zgodaj je prepoznala potrebo po modernizaciji cestnih povezav, izgradnji komunalne infrastrukture, zagotovitvi pitne vode in vzpostavitvi sodobnega kanalizacijskega sistema. Ti projekti so pomembno prispevali k izboljšanju kakovosti življenja občanov. Rekonstrukcija lokalnih cest, asfaltiranje in izgradnja pločnikov so omogočili večjo mobilnost in varnost vseh prebivalcev. V prihodnje se bo občina osredotočila na ureditev kolesarskih povezav ter zagotavljanje širokopasovnega omrežja, kar bo dodatno izboljšalo infrastrukturo in povezljivost kraja.

Poleg tega je občina veliko vlagala tudi v objekte za predšolsko in šolsko vzgojo ter izobraževanje. Prenove in posodobitve osnovnih šol ter športne infrastrukture so izboljšale pogoje za izobraževanje šoloobveznih otrok. Z zagotavljanjem prostorskih pogojev za predšolsko vzgojo pa je poskrbljeno tudi za najmlajše generacije naših občanov. Vse te investicije so pomembno prispevale k ustvarjanju spodbudnega okolja za učenje in razvoj otrok.

 Kultura in družbeno življenje

Občina Vojnik je v svojem razvoju velik poudarek namenila tudi kulturi. Kulturni domovi in druge ustanove so postali osrednja mesta kulturnega dogajanja, ki povezujejo prebivalce in ohranjajo bogato kulturno dediščino občine. S skrbjo za ustrezne objekte in opremo je omogočila prostor, kjer se lahko odvijajo številni kulturni dogodki in prireditve, ki bogatijo življenje občanov. Zagotovitev prostorov za knjižnično dejavnost je dodatno izboljšala dostop do znanja, kulture in skupnostnih aktivnosti, kar bogati vsakdanje življenje in spodbuja vseživljenjsko učenje.

Vojnik se ponaša s širokim spektrom kulturnih, športnih in socialnih društev, ki so pomemben del družbenega življenja. Aktivno vključevanje občanov v društvene dejavnosti krepi skupnostni duh in ustvarja občutek pripadnosti, kar je temelj zdrave in povezane skupnosti. Društva s področja sociale pa poskrbijo, da tudi socialno šibkejši ne ostanejo neopaženi in da prejmejo pomoč, ki jo potrebujejo. Številna priznanja, kot so Planetu Zemlja prijazna občina, Mladim prijazna občina in Občina po meri invalidov, dokazujejo, da Vojnik postavlja visoke standarde na področju družbene odgovornosti​.

Posebno mesto v občinskem življenju zavzema prireditev Božični Vojnik, ki z razstavo jaslic in bogatim programom dogodkov že tradicionalno privablja številne obiskovalce. Ta dogodek ne prispeva le k turistični prepoznavnosti kraja, temveč tudi povezuje občane in obiskovalce. Povezovanje z lokalno turistično ponudbo in pridelovalci hrane omogoča obiskovalcem, da spoznajo bogato kulturno in naravno dediščino ter uživajo v lokalnih dobrotah, kar dodatno krepi identiteto in ponos občanov.

Pomembnost prostovoljnih gasilskih društev

V občini Vojnik ima posebno mesto prostovoljno gasilstvo, ki je skozi zgodovino vedno igralo ključno vlogo pri zaščiti in reševanju življenj ter premoženja. V času naravnih nesreč, ki so občino prizadele julija in avgusta leta 2023, se je ponovno izkazala nepogrešljiva vloga Gasilske zveze Vojnik – Dobrna, lokalnih prostovoljnih društev in njihovega sodelovanja s sosednjimi gasilskimi društvi. V teh kritičnih trenutkih so gasilci, pripadniki civilne zaščite in Slovenska vojska dokazali, da so solidarnost, pripadnost in organiziranost ključne vrline, ki občino združujejo v težkih časih.

Uspešna javna podjetja in zavodi

Občina Vojnik je ponosna na uspešno sodelovanje z javnimi podjetji, kot so Vodovod kanalizacije, Simbio, Zdravstveni dom Celje, Lekarna Celje, Osrednja knjižnica Celje, Glasbena šola Celje in Regijsko študijsko središče. Ta podjetja in zavodi so ključnega pomena za zagotavljanje kakovostnih storitev občanom, od zanesljive oskrbe z vodo do učinkovitega ravnanja z odpadki, zagotavljanja zdravstvene oskrbe ter možnosti izobraževanja v bližnjem Celju. Ta partnerstva so omogočila, da so občani Vojnika deležni visoke ravni javnih storitev, ki prispevajo k njihovemu dobremu počutju in kakovosti življenja.

Regionalno sodelovanje: Povezanost in skupni projekti

Občina Vojnik skozi vsa leta deluje povezovalno. Uspešno sodelovanje z okoliškimi občinami, kot so Celje, Štore in Dobrna, je omogočilo številne skupne projekte, ki so prispevali k širšemu regionalnemu razvoju. Pomembno vlogo ima sodelovanje v Regionalni razvojni agenciji Savinjska – RRA (prej RASR), ki skrbi za koordinacijo regionalnih projektov in spodbujanje inovacij, ter v Območnem razvojnem partnerstvu (ORP), ki pripravlja strateške dokumente za pridobivanje evropskih sredstev. Sodelovanje z RRA in ORP je občini omogočilo izvajanje razvojnih projektov, ki prispevajo k gospodarskemu in družbenemu napredku širše regije.

Občina Vojnik aktivno sodeluje tudi v Lokalni akcijski skupini (LAS) Raznolikost podeželja, ki združuje območja občin Celje, Laško, Štore in Vojnik. LAS deluje po pristopu "od spodaj navzgor" in se osredotoča na spodbujanje uravnoteženega lokalnega razvoja podeželja. S prepoznavanjem lokalnih potreb in potencialov pomaga uresničevati manjše projekte, ki prinašajo dodano vrednost in prispevajo k trajnostnemu razvoju ter izboljšanju kakovosti življenja na podeželju.

Pomembno vlogo v medobčinskem sodelovanju ima Skupna občinska uprava, ki združuje vire in znanje za učinkovitejše izvajanje javnih storitev. Skupna občinska uprava vključuje več notranjih organizacijskih enot, ki opravljajo naloge za več občin, kar prispeva k zmanjševanju stroškov občinskih proračunov. S to organizacijo občine uspešno sodelujejo pri nalogah, kot so medobčinska inšpekcija in redarstvo, proračunsko računovodstvo ter urejanje prometa, kar omogoča bolj strokovno in ekonomično izvajanje javnih storitev za vse vključene občine.

Pogled v prihodnost: Trajnostni razvoj in inovacije

Občina Vojnik se zaveda, da je trajnostni razvoj ključ do uspešne prihodnosti. Vizija in strategija razvoja do leta 2030 jasno opredeljujeta cilje, kot so trajnostna raba virov, izboljšanje kakovosti življenja, prometna infrastruktura, urejenost okolja, oskrba prebivalstva ter zagotavljanje pogojev za izobraževanje v vseh življenjskih obdobjih in gospodarski razvoj.

Ob praznovanju 30. obletnice lahko Vojnik optimistično zre v prihodnost. Trdni temelji, ki so bili postavljeni v preteklih desetletjih, in ciljna usmerjenost k trajnostnemu razvoju, inovacijam ter ohranjanju naravne in kulturne dediščine bodo občino Vojnik še naprej utrjevali kot zgled uspešne in napredne lokalne skupnosti, kjer je vsak prebivalec pomemben del skupnega uspeha. Vrednote, kot so poštenje, delavnost, solidarnost, medsebojno spoštovanje, korektna komunikacija in veselje do življenja, bodo še naprej krepile našo skupnost in usmerjale našo pot naprej.

Branko Petre s sodelavci občinske uprave

Oglejte si tudi