Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
17°C
JUTRI
26°C
17°C
Oceni objavo

Praznovanje Krajevne skupnosti Frankolovo

Na slavnostni seji in osrednji prireditvi je bila posebna zahvala namenjena delovanju naših društev in organizacij v kraju na čelu z njihovimi predsedniki, ki s svojo aktivnostjo in prostovoljnim delom bogatijo utrip našega kraja, združujejo ljudi in promovirajo naš kraj.

Budnica ob praznovanju praznika dela

Za praznik dela, 1. maja, so nas tudi letos v jutranjih urah prebudili člani Godbe na pihala KUD Nova Cerkev in Možnaristi Lemberg Lanšperg, ki naznanijo budnico s streljanjem. Hvala obema skupinama za vsakoletni obisk. Hvala našim krajanom, ki s številno prisotnostjo polepšajo praznik dela.

Srečanje starejših krajanov

V Krajevni skupnosti Frankolovo v okviru praznovanja krajevnega praznika  že vrsto let organiziramo tradicionalno srečanje starejših krajanov. Organizatorji srečanja so KS Frankolovo, Župnijska Karitas  Frankolovo in KO Rdečega križa Frankolovo. Frankolovo praznuje svoj krajevni praznik 23. maja in prav na ta dan smo se letos družili z našimi starejšimi krajani. Kot vsako leto se je srečanje začelo s sveto mašo v farni cerkvi Sv. Jožefa, nato pa smo se preselili v Gostilno Turist. Zopet so nas s svojim kulturnim programom razveselili učenci OŠ Antona Bezenška Frankolovo. Sledili so pozdravipredstavnikov organizatorjev druženja, na koncu pa nas je pozdravil tudi župan Branko Petre. Udeležencem letošnjega druženja smo se zahvalili za njihovo udeležbo na srečanju ter jim zaželeli obilo zdravja v upanju, da se naslednje leto zopet vidimo. Sledilo je prijetno druženje s pogostitvijo in zanimivimi ter prijetnimi pogovori. Manjšo pozornost smo posvetili najstarejši in najstarejšemu udeležencu srečanja. To sta že nekaj let Terezija Krivec in Jože Gregorc. Vse najboljše smo voščili tudi Emi Kroflič, ki je na dan srečanja praznovala 91. rojstni dan. Hvala patru Branku Cestniku za brano mašo, Župnijski Karitas Frankolovo in KO Rdečega križa Frankolovo za soorganizacijo srečanja ter učencem OŠ Antona Bezenška z učiteljico Moniko Natašo Krajnc za izvedbo kulturnega programa.

Krajevni praznik s slavnostno sejo Sveta krajevne skupnosti in podelitvijo krajevnih priznanj

Osrednja prireditev je bila v soboto, 25. maja, v prostorih OŠ Antona Bezenška Frankolovo. Na slavnostni seji Sveta KS smo na kratko analizirali delo v preteklem obdobju ter se ozrli v prihodnost. Želje in pričakovanja vseh prisotnih so bila, da se realizira večina projektov, ki so predvideni v proračunu občine za leto 2024 in da se čim prej začne dolgo pričakovana gradnja novega igrišča pri osnovni šoli.

Kulturni program je bil v primerjavi s predvidenim nekoliko spremenjen zaradi bolezni v moškem pevskem zboru. Nastopali so: Sekstet Lindek, harmonikarja Jakob Tojnko in Mohor Jevšenak ter solist Primož Hladnik s citrarko Ireno Anžič. Vsem nastopajočim se zahvaljujemo za razumevanje in pomoč pri izvedbi programa ter za čudovite nastope, ki so navdušili vse prisotne. Med kulturnim programom so za svoje delo v preteklem obdobju prejeli krajevna priznanja naslednji dobitniki: Nada Kužner za večletno vodenje Društva Talon Frankolovo ter sodelovanje s krajem; Mešani cerkveni pevski zbor župnije Frankolovo za dolgoletno redno petje pri nedeljskih mašah in na prireditvah v kraju; Janez Hrovat za vsestransko pomoč društvom in organizacijam v kraju; Marjan Čretnik za dolgoletno petje v Moškem pevskem zboru Anton Bezenšek Frankolovo in v Mešanem komornem pevskem zboru DU Vojnik. Vsem prejemnikom priznanj iskrene čestitke.

Ob prazniku našega kraja se zahvaljujem vsem, ki so pripravljeni delovati v dobrobit kraja in naših prebivalcev. Hvala občinski upravi Občine Vojnik na čelu z županom Brankom Petretom za razumevanje in pomoč pri realizaciji naših potreb in želja. Hvala urednici Ogledala Lei Sreš za dokumentiranje in objavo dogodkov. Hvala Urbanu Podergajsu s pomočniki za pripravo dvorane. Hvala vsem, ki v srcu dobro mislijo.

Letni koncert Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek

Letošnja pevska sezona se je po lanskem jubilejnem koncertu ob 50-letnici delovanja našega zbora začela s pripravami za gostovanje v Argentini, kjer smo doživeli prelepe in nepozabne trenutke z našimi izseljenci v Južni Ameriki. Vse aktivnosti in odrekanja so poleg šolskih obveznosti mlajših pevcev vplivala tudi na nekatere preverjene pevce, ki so si privoščili sobotno leto za iztekajočo sezono. Kljub težavam nam je uspelo realizirati vse načrtovane obveznosti in nastope. Vsakoletni koncert Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo, ki smo ga imeli vrsto let v okviru osrednje prireditve ob krajevnem prazniku, smo bili zaradi odsotnosti pevcev primorani prestaviti na kasnejši termin. Ob tej priliki se opravičujem vsem tistim, ki ste bili na osrednji prireditvi ob prazniku krajevne skupnost prikrajšani za nastop našega zbora. Poleg termina smo spremenili tudi lokacijo koncerta, Cerkev svete Trojice na Gojki, ki je za takšne prireditve, predvsem zaradi akustike in ambienta, priljubljena in zaželena.

Letni koncert zbora z gosti je bil v petek, 7. junija, ob 19.30 uri. Pod vodstvom zborovodje Matevža Pušnika se je zbor predstavil s pestrim izborom skladb iz različnih obdobij, ki je navdušil vse ljubitelje ubranega zborovskega petja. Izpostaviti je treba izvedbo pesmi Pesem zvonov s solistom Primožem Hladnikom in zadnjo pesem v uradnem delu, Na kmečkem dvorišču, ki sta dodobra pogreli dlani navdušenih poslušalcev. Med odmorom so se predstavili gostje koncerta: izvrstna solista Primož in Mojca Hladnik ter citrarka Irena Anžič. S svojim nastopom so nam pričarali prelep pevski večer.

Ob koncu pevske sezone se zahvaljujem vsem pevcem zbora, ki so redno obiskovali vaje in sodelovali pri aktivnostih društva. Posebna zahvala velja našemu zborovodji Matevžu Pušniku za strokovno vodenje društva ter sodelovanje. Za novo sezono si želim, da nadaljujemo uspešno delo in da se nam pridruži čim več pevcev v sestav zbora.  

 

Tekst:  Dušan Horvat

 Foto:  Jan Gregorc, Lea Sreš

 



Oglejte si tudi