Ko omenimo cvetni prah mnogo ljudi najprej pomisli na alergijske reakcije, kar je posledica cvetnega prahu vetrocvetk. Cvetni prah žužkocvetk, z barvitimi in dišečimi cvetovi pa je pravi dar narave, čebel in čebelarja.
Svež ali zamrznjen cvetni prah vsebuje
številne hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje.
Najbolje je, da ga zaužijemo čim bolj svežega. Priporoča se uživanje ene velike
žlice svežega cvetnega prahu (15 g) na dan. Alergijske reakcije po uživanju
cvetnega prahu niso pogoste. Kdor je alergičen na vdihovanje cvetnega prahu
vetrocvetk ni nujno, da bo izrazil alergijo tudi ob uživanju cvetnega prahu,
vsekakor pa je potrebna previdnost in pričetek uživanja z majhnimi količinami.
Lahko
ga uživamo kar v naravni obliki. Še večji izkoristek hranilnih snovi v cvetnem
prahu lahko dosežemo, če ga namočimo v mlačno vodo ali čaj in pustimo namakati vsaj
pol ure(če imamo posušenega, ga namočimo za 12 ur). Umešamo ga lahko tudi v
jogurt, med, razne sadne in zelenjavne napitke, kosmiče, dodamo na kruh k medu
ali marmeladi, ali pa ga posujemo na sladoled, pecivo ali kakšno drugo sladico.
Paziti moramo, da cvetni prah ne segrevamo ali dodajamo v vroče jedi
oziroma napitke, saj to bistveno zmanjša njegovo hranljivost.