Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
15°C
JUTRI
29°C
17°C
Oceni objavo

Veleposlanik Jiři Kuděla v Globočah

V našem Turistično kulturnem društvu Globoče že več kot 15 let krepimo češko-slovensko sodelovanje na področju kulture in turizma, zato je naša dejavnost že vrsto let zanimiva tudi za češko veleposlaništvo v Ljubljani in ni naključje, da smo tu in tam deležni visokega obiska veleposlanika naše prijateljske Češke.

Vse skupaj se je začelo leta 2007, ko je naše društvo Ljudska univerza iz Celja povabila v češko mesto Jaromeř, kjer so bili češko-slovenski dnevi kulture. Pri tem je sodelovala naša glasbena skupina Joškova banda, postavljena pa je bila tudi razstava mojih grafik »Lepote Slovenije«. Od takrat se je sodelovanje širilo in v času veleposlanika Petra Voznice, ki je služboval v Ljubljani od leta 2009 do 2014, se je razmahnilo še na prevod in izdajo dvojezične pesniške zbirke »Maj« češkega romantičnega pesnika Karla Hynka Mache. Sledila so leta mojih razstav v mestih Jaromeř, Jirkov, Lytomeřice, Lysice in Česka Skalice, kjer smo sodelovali tudi z našima glasbenima skupinama Joškova banda in Kitarakon. Od mojega častnega članstva v SBN, prejetja prestižne nagrade mesta Česka Skalice, mnogih medsebojnih obiskov, lanskoletnega podpisa sporazuma o sodelovanju med občino Vojnik in Česka Skalice … vse to je kmalu po menjavi na veleposlaniškem mestu v Ljubljani oktobra 2023 prepoznal tudi novi češki veleposlanik Jiri Kudela. Sredi marca letos me je presenetil klic iz češkega veleposlaništva v Ljubljani, da si želi veleposlanik ogledati Galerijo Piros in se pogovoriti o našem minulem in nadaljnjem sodelovanju med Slovenijo in Češko. Že 27. marca 2024 je obiskal Galerijo Piros in si ogledal mojo zbirko češke literature (Božena Němcova, Karel Hynek Macha, Alois Jirasek, Karel Čapek …), predstavili pa smo mu tudi dosedanje delo našega društva na področju kulturne izmenjave. Veleposlanik Jiři Kuděla nam je ponudil vso podporo pri nadaljnjem sodelovanju med občinama Vojnik in Česka Skalice, zato ga bomo v Vojniku še večkrat videvali.     

Jiři Kuděla je bil rojen 2. februarja 1960 v Pardubicah in po končani gimnaziji v Plznu je na Karlovi univerzi v Pragi študiral zgodovino in etnografijo. Pomembno je njegovo raziskovalno delo na področju zgodovine Židov in manjšin v srednji Evropi in na Balkanu. Poučeval je na Filozofski fakulteti in na Fakulteti socialnih ved v Pragi. Je avtor ter soavtor številnih publikacij in knjig s tega področja. Kot diplomat je najprej služboval na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Italiji in sedaj v Sloveniji. Jiři Kuděla je človek, ki ima izreden posluh za gospodarstvo in kulturo, ima veliko znanja o južnoslovanskih narodih, zato ni čudno, da se odlično počuti tudi pri nas, v Sloveniji.Poleg diplomacije se v zasebnem življenju posveča družini (žena Milena ter sinova Jan in Kilian Jiři), športu, slikarstvu, kiparstvu in, kar me je najbolj presenetilo, izdeluje tudi unikatne jaslice, ki so bile že razstavljene po različnih krajih na Češkem. To pa je tema, ki naju bo še bolj zbližala, zato sva se dogovorila, da za letošnji Božični Vojnik skupaj izdelava češko-slovenske jaslice. Morda pa bodo prav jaslice še bolj zbližale in združile oba bratska slovanska naroda, ki sta že v času Avstro-Ogrske monarhije stkala globoke vezi. 

Tekst: Jože Žlaus

Foto: Lea Sreš  

Oglejte si tudi