Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Velik uspeh Komornega zbora Ipavska

Komorni zbor Ipavska se je od 6. do 8. oktobra 2023 udeležil 8. mednarodnega zborovskega tekmovanja v črnogorskem mestu Herceg Novi, s čimer so naredili uvod v praznovanje svoje četrt stoletja prehojene poti.

Tekmovanje je bilo do letošnjega leta rezervirano predvsem za zbore naše bivše skupne države. V letošnjem letu pa so se ga poleg teh udeležili tudi zbori iz Romunije, Gruzije in Bolgarije. Tako je bilo na prizorišču 21 zborov iz devetih različnih držav. Tekmovali so otroški, mladinski in odrasli zbori. Poleg tekmovalnih nastopov so imeli zbori tudi revialne koncerte, kjer so se izkazali predvsem s svojo ljudsko glasbeno zapuščino. Tako se je lahko na enem mestu slišalo veliko raznovrstne zborovske glasbe.

Pevci Ipavske z dirigentko Damjano Vončino so svoj revialni koncert opravili že prvi dan. Slovensko glasbo so predstavili prijaznemu občinstvu v zelo prijetnem in lepem ambientu (trg Belavista).

Sobota je bila posvečena tekmovalnemu nastopu. Ipavci so peli v kategoriji C (odrasli zbori – ženski, moški, mešani). Premišljeno sestavljen, raznolik program so izvedli suvereno in Slovenijo predstavili kot razvito zborovsko deželo. Številno občinstvo jih je nagradilo z bučnimi aplavzi in pevci so se počutili lepo sprejete. In, kot je bilo na koncu očitno, jih je odlično sprejela in ocenila tudi strokovna komisija tekmovanja.

Komorni zbor Ipavska je komisijo tekmovanja prepričal s suvereno izvedbo, dobro interpretacijo, zaokroženim zvokom in odličnim izborom programa. Zbor je prejel posebno priznanje za izvajanje sodobne zborovske literature. S strani komisije so prejeli najvišje ocene v svoji kategoriji, s čimer so postali zmagovalci svoje kategorije. In prav na koncu se je izkazalo, da so najvišje ocenjeni zbor tekmovanja in tako postali absolutni zmagovalci (Laureat).

»Začetek sezone je bil zaradi načrtovanega tekmovanja zelo intenziven. Fokus je bil v izdelavi detajlov in povezanosti med seboj. Očitno smo delo dobro načrtovali, saj smo imeli v Črni gori res izjemen tekmovalni nastop. Sproščenost, poslušalci, prelep ambient in zaupanje eden v drugega nas je popeljalo do lepe glasbene predstave. Sodeč po odzivih je naša glasba donela, zvenela in zadela poslušalce v dušo in srce. In očitno je prepričala tudi komisijo. S tem smo naredili odličen uvod v praznovanje naše 25-letnice delovanja Ipavske, ki bo v soboto, 25. novembra 2023, v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi. In moram reči, da sem izredno vesela in počaščena, da sem zadnjih pet let del te lepe zgodbe iz Vipavske doline,« je povedala dirigentka Damjana Vončina.

Mitja Sajovic, predsednik Ipavske je zaključil: »Za Ipavsko je bilo tekmovanje ena res lepa izkušnja. Dobro delo, sproščenost in povezanost so bili ključni za dober rezultat. Veseli smo tudi novih pevcev, ki so se nam pridružili ob začetku sezone. Lepo smo se povezali in upamo, da bomo v nadaljnje povečali našo družino, Ipavsko, povečali še z moškimi glasovi. Čakajo nas novi projekti, katerih se že zelo veselimo.«

Naj omenimo, da je bila na tekmovanju prisotna tudi gospa Joži Vovk, predstavnica Evropske zborovske zveze (ECA). Prvi večer je imela okroglo mizo, potem pa je bila prisotna na vseh koncertih, tekmovalnih nastopih in na podelitvi nagrad.

Anja Rupnik, foto Dejan Fabčič

Oglejte si tudi