V petek, 15. novembra 2024, smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že štirinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Obeležili smo ga tudi na naši podružnični šoli Goče. Učenci so se veselili tega posebnega dne, zato so skoraj vsi učenci v šolo prišli malo prej, da so zajtrk pojedli v šoli. Tudi letos je bil sestavljen iz lokalno pridelanih sestavin. Učenci so tako zajtrkovali kruh, namazan z maslom in medom, popili skodelico mleka in pojedli sočno jabolko.
Po malici pa nas je obiskala gospa Tatjana Krašna, profesorica, zaposlena na biotehniški šoli Šempeter.Ker je eden izmed ciljev projekta Tradicionalni slovenski zajtrk obveščati in osveščati o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, nam je podrobneje predstavila postopek sušenja sadja. Spoznali smo različne vrste jabolk, ki jih je prinesla s seboj, in jih olupili s posebno hitrim lupilcem in rezalnikom sadja. Mmmmmm, zelo so nam šla v slast. Narezali smo tudi kaki in ga dali v sušilnik za sadje. Tako smo si sami pripravili okusen in zdrav prigrizek, s katerim se bomo lahko sladkali še v prihodnjih dneh.
Hvala gospe Tatjani Krašna za obisk, poučno in zanimivo delavnico ter vse dobrote, ki nam jih je prinesla.
Vanja Krapež