Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Posvetilo minulemu dnevu prijaznosti

Vsi smo najbrž že slišali za to, da je dne 13.11.2021 bil dan prijaznosti. V Zavodu Madinat smo mnenja, da je ta dan bil namenjen temu, da se vsak izmed nas spomni osnovnih pravil prijaznosti. Na ta dan smo tako oblikovali lasten, mali bonton prijaznosti. Prepričani smo, da je prijaznost med nami, le ljudje jo pogosto pozabimo izražati. Ob dnevu prijaznosti nas je prešla misel o tem, kaj prijaznost sploh je.

Vsak od nas se je gotovo že kdaj vprašal, kaj je prijaznost. V Zavodu Madinat smo kot odgovor na to vprašanje izoblikovali lasten mini bonton prijaznosti. 

Naš mini bonton prijaznosti, ki smo se ga dne 13.11.2021 v Zavodu Madinat obvezno držali in katerega bomo vsi, v našem zavodu sodelujoči, spoštovali še naprej, nam res lepo odgovarja na to, kaj prijaznost za nas pomeni. Prijaznost je:

1. Da znamo pozdraviti znance z "dobro jutro", "dober dan", "dober večer" ali z bolj preprostimi oblikami pozdravnih izrazov, kot na primer "živjo".

2. Da znamo uporabiti besedi "prosim" in "hvala".

3. Da pridržimo vrata ali odstopimo sedež na sredstvih javnega prevoza ali v čakalnicah starejšim, otrokom, nosečnicam in invalidom.

4. Da vikamo nadrejene ali starejše, ko je to potrebno. Torej, da znamo uporabiti vikalnice, obliko "vi" namesto "ti".

5. Da smo vljudni do zdravstvenega osebja, učiteljic, učiteljev, tudi do anketarjev, ki nas kličejo po telefonu. Res je, da so nam določene situacije lahko neprijetne, a vsak od nas je zmožen ohraniti minimalni nivo prijazne komunikacije tudi v najbolj neprijetnih situacijah. 

6. Da znamo osrečiti sebe in druge. Četudi samo z malenkostmi.

7. Da vsaj enkrat na dan uporabimo vsaj eno prijazno besedo. Kaj je prijazna beseda? No, to vsak ve zase. Včasih je dovolj že "hvala".

8. Da spoštujemo glavnine našega delovanja in sledimo našim temeljnim načelom: Moč - Avtetičnost - Dinamičnost - Izobrazba - Nepristranskost -Analitičnost- Trajnost. 

Mislite, da je naš mini prijaznostni bonton preveč prazen in bi želeli dodati še kaj? Pišite nam na zavod.madinat@gmail.com. Veseli bomo vaših mnenj in predlogov. 


Oglejte si tudi