Oceni objavo

Desetletje ljubezni, raznolikosti in posebnih talentov

Zadnji dan v maju se je v dislocirani enoti Stara Gora CIRIUS-a Vipava (Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje) popoldne odvila prireditev ob 10. obletnici delovanja. Januarja letos je minilo deset let, odkar se vzgojno-izobraževalni proces za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, ki so v zdravstveni oskrbi Splošne bolnišnice Šempeter, izvaja pod okriljem CIRIUS-a Vipava. Ta pomemben mejnik so obeležili s prireditvijo, ki je povezala preteklost, sedanjost in prihodnost ustanove.

Celoten program je bil pripravljen kot čudovito prepletanje strokovnosti in umetnosti, saj učiteljice iz enote Stare Gore pravijo, da je tudi delo z 'njihovimi' otroki svojevrsten preplet obojega.

Po uradnem začetku oz. pozdravu prireditvenega programa so na glasbene instrumente zaigrale varovanke glasbene skupine VDC Ajdovščina - Vipava Danijela, Marta, Ema in Vanessa ter njihova spremljevalca – Loredana Sajovic na kitari in Marko Fabčič na harmoniki. Nina Mozetič, učenka 3. razreda OŠ Šempas, je otroško prisrčno prebrala dve pesmi Toneta Pavčka, zaposlena varuhinja Đurđica-Đuli Jenček pa je predstavila nekaj svojih avtorskih pesmi, ki jih je izbrala prav za to priložnost.

Prireditev so s svojimi govori počastili nekdanja ravnateljica CIRIUS-a Vipava dr. Erna Žgur in sedanji ravnatelj Alojzij Adamič ter predstojnica Oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora dr. Sonja Šinigoj Cijan. Vsi so poudarili, kako pomembno je delo z otroki s posebnimi potrebami in se zahvalil vsem zaposlenim in staršem za njihovo dragoceno podporo in trud.

Ob tej priložnosti so pedagoške strokovne delavke pripravile tudi poseben zbornik, v katerem so zbrale nekaj spominov in dosežkov dela z otroki s posebnimi potrebami v Stari Gori. Vsi, ki so zbornik soustvarili s svojimi prispevki in tudi vsi, ki so nastopali na prireditvi, so ob zaključku prejeli prav posebno darilo zahvale: ročno izdelane cvetlične lončke in bralne kazalnike, ki so jih skupaj z učiteljicami pripravili otroci iz Stare Gore.

Po programu je sledila pogostitev obiskovalcev. Ob hrani in pijači so se zdajšnji in bivši delavci ter prijatelji otrokv Stari Gori družili in izmenjali marsikatero prijazno besedo, se spominjali zanimivih prigod in se skupaj nasmejali. Vzdušje je bilo veselo in polno optimizma, saj je bila 10. obletnica priložnost za praznovanje vsega dobro opravljenega dela, pa tudi za refleksijo in načrtovanje novih poti in sodelovanja, ki bodo življenja otrok s posebnimi potrebami izboljševali še naprej.

»… Vsi otroci na svet so rojeni

za srečo in dober prid,

vsak je podoben tebi in meni

in vsak je sonce in vsak je svit.«

(T. Pavček, Vsi naši otroci)

 

Oglejte si tudi