Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Troštov most bo dobil družbo

Stari ločni most čez Močilnik pri nekdanji farmi bo dobila brata, le da bo ta armiranobetonski in precej širši. S tem bo cesta proti Slapu in Ložam postala bolj pretočna.

Stari most je kulturni spomenik lokalnega pomena in zato vanj ne bodo posegali, tudi podrli ne, pač pa bodo zgradili novega. Stari most nosi letnico 1803. »Imenitni mojster Trošt je ta terdni most sturu … de vsak brez skrbi čez dirja,« je vklesano na spominsko ploščo na ograji mostu. Zapis je v bohoričici, iz njega pa zvemo še, da so denar prispevali trije okoliški zemljiški gospodje, vipavski Tadej Lanthieri, loški Cobenzl in slapenski Scaria.

 

Cesta proti Slapu se na starem mostu močno zoži, prostora je le za eno vozilo. Zaradi ločne oblike mosta je tudi preglednost slaba, poleg tega je takoj za mostom še odcep za Lože. Skratka, dovolj razlogov, da se ozko in nevarno grlo na tej prometnici odpravi.

 

Nov most bo stal le 7 metrov gorvodno od starega mostu, ki bo potem namenjen le pešcem in kolesarjem. Uredili bodo seveda tudi križišče za Lože. Celotna vrednost naložbe je ocenjena na 750 tisoč evrov, približno polovico bo zagotovila vipavska občina iz proračuna v letih 2012 in 2013. Dela izvaja CPG Nova Gorica.

rl

 

Oglejte si tudi