Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vipava
JUTRI
23°C
12°C
čET.
21°C
14°C
Oceni objavo

Najboljše salame na Slapu

Domača salama je ena najbolj znanih slovenski kmečkih jedi, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Tradicija izdelave se sicer nekoliko razlikuje po različnih pokrajinah, pri tem pa velja nenapisano pravilo, da so primorske salame med najboljšimi. Tega se zavedajo tudi slapenski izdelovalci, ki so letos pripravili že 19. salamijado, da bi še izboljšali svoje izdelke.

Skrivnost dobre salame je v kvalitetnih sestavinah, pravilnem zorenju in ustrezni 'luni', kot so včasih rekli, a ta modrost je še zmeraj živa. Salama skriva različne odločitve: izbiro pravega mesa, količino soli, prave začimbe, tehniko polnjenja in skoraj najpomembnejše – umetnost sušenja. Pri tem so primorske salame - in s tem tudi slapenske - nekaj posebnega, saj že desetletja zorijo v kleteh, kjer so naši predniki znali uporabiti pravo vlažnost in zračnost prostora. Sicer velja, da vsak skrbno ohranja svoj posebni recept, ki pa ostaja skrivnost. Salama ni le hrana, je tudi dokaz in ponos, da nekdo zna pripraviti najboljšo in da bogati svoje znanje z izkušnjami drugih. Zato je malo tekmovalnega duha popolnoma običajna lastnost ocenjevanj salam.

Na letošnji 19. slapenski salamijadi so ocenjevali 15 salam različnih izdelovalcev. Najprej so jih prerezali, povonjali, ocenili po videzu prereza, teksturi, aromi, ravnovesju začimb in okusu. Najboljšo salamo je naredil Robert Ferjančič, drugi je bil Roman Marc, tretji pa Pavlo Žorž.

Pravijo, da salama ne postane res 'domača', če nima zgodbe, na katero so vsi ponosni in nas navadno pelje v preteklost, v posebne podrobnosti in skrivnosti, ki bogatijo tudi našo kulturno in gastronomsko dediščino. V sodobnem času sicer trgovine ponujajo raznovrstne predpakirane salame, a domača ostaja dragocena, ker pripoveduje zgodbo o nas. Ali kot je dejal letošnji zmagovalec Robert Ferjančič: »V salami niso le sestavine, v njej je duša.«

Majda Malik

Oglejte si tudi