Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Sadjarski večer na Gočah

Na pobudo Krajevne skupnosti Goče in v sodelovanju s KGZ Nova Gorica smo se zbrali 15. novembra v prostorih krajevne skupnosti Goče na predavanju z naslovom Jesenska dela v sadovnjaku. Podrobneje so bile predstavljene teme priprave tal, izbire in priprave sadik za sajenje, izbire ustreznih sadnih vrst in sort prilagojenih podnebnim spremembam ter opraševalni odnosi v sadovnjaku. Pripravo zemljišča za sajenje nam je predstavila mag. Urška Klančar, specialistka za vinogradništvo in oljkarstvo pri KGZ Nova Gorica. V uvodnem delu je poudarila, da je dobra priprava zemljišča eden od najpomembnejših pogojev za dobro uspevanje in rodnost in s tem ekonomičnost nasada. Pri tem je za posamezno rastlinsko vrsto ključna izbira lege. Poudarila je, da na nizke in pozebne lege ne sadimo zgodaj cvetočih sadnih vrst. Izpostavila je še pomembnost kemične analize tal pri kateri je najprej potrebno vzeti vzorec, da ugotovimo založenost tal s fosforjem in kalijem, količino humusa ali organsko snov in reakcijo pH tal. Večina sadnih vrst zahteva rahlo kisla do bazična tla. Sadna drevesa najbolje uspevajo v rahlih, dobro prepustnih in založenih tleh, ne marajo pa težkih, glinastih tal. Nato v zaporedju sledijo čiščenje zarasti in planiranje, rigolanje, urejanje vodnega režima v tleh, zeleno gnojenje ali podor, založno gnojenje, mletje kamenja, odvajanje površinskih voda iz parcele, zaščita trajnih nasadov pred divjadjo, sajenje po vertikali, sajenje po plastnicah, sajenje na terasah, urejanje poti in obračališč. Zaključila je, da je obnova ali nova zasaditev sadovnjaka velika investicija, ki bo imela tudi velik vpliv na pridelek v celotni življenjski dobi nasada. Nanjo se je zato potrebno temeljito pripraviti, da jo izvedemo brez večjih napak.

Besedo je prevzela Sara Spačal Dovžak, svetovalka – specialistka za sadjarstvo pri KGZ Nova Gorica. Izčrpno je predstavila pomembne lastnosti posamezne sadne vrste in sicer kdaj cveti, obdobje zorenja, odpornost na rastlinske bolezni, kakšen ima plod in opraševalce. Izvedeli smo veliko koristnih informacij tako o starih sadnih sortah kot o novejših.

Predavateljici sta odgovorili na številna vprašanja poslušalcev in nam postregli s koristnimi nasveti. Veliko število udeležencev na tem predavanju potrjuje, da si želimo več izobraževanja na področju sadjarstva.

Anja Godnič

Oglejte si tudi