Logo MojaObčina.si
JUTRI
36°C
19°C
ČET.
36°C
22°C
Oceni objavo

Poletni tabor v Latviji

Učenci in spremljevalci smo se v prvem junijskem tednu udeležili Erasmus + projekta v Latviji. Pridružili smo se ekipam iz Italije, Poljske in Latvije ter skupaj preživeli pet dni.

Skupina udeležencev je bila zelo raznolika. Iz Italije so se taboru pridružili dijaki gimnazije, Poljakinje so bile osnovnošolke, domačini iz Latvije so bili učenci posebne šole za gluhe in naglušne osebe. 

Na pot smo se dobro pripravili. Potovanje z letalom je bilo za večino učencev povsem nova izkušnja. Iz Ljubljane smo poleteli proti glavnemu mestu Rigi. V ponedeljek smo se srečali z novimi prijatelji. Skupaj smo se odpeljali v prijazno, obmorsko mesto Jurmala. Ob obali Baltskega morja smo se sprehodili, si zmočili noge s hladno vodo in se spoznavali z ostalimi udeleženci tabora.

Ostale dneve smo preživeli v mestu Valmiera. Tabor je imel pester program, aktivni smo bili od jutra do večera. Dnevi so bili polni novih dogodivščin in novih izkušenj. Prvi dan smo ostalim udeležencem tabora  predstavili našo državo v angleškem jeziku in s slikami tudi glavne zanimivosti Slovenije. Vse smo navdušili z narodnim plesom špicpolka, da so z nami zaplesali vsi. Pozorno smo prisluhnili tudi ostalim udeležencem pri prestavitvah njihovih dežel.

Naslednje dni smo spoznavali mesto, raziskovali zanimive kotičke, opazovali naravo, se igrali ... Na delavnicah smo skupaj ustvarjali obeske iz blaga, barvali na steklo, izdelovali majice s tie dye tehniko, pobarvali klop s svojimi imeni in si na kuharski delavnici pripravili kosilo in sladico iz rabarbare.

Zelo zanimiv je bil tudi nočni pohod preko travnikov in gozdov, po brezpotjih ob reki Gauji. Po večurni hoji smo prispeli na travnik, kjer smo si ob tabornem ognju spekli klobase. Kljub pozni uri je bilo še svetlo, kar se nam je zdelo zelo zanimivo.

Tudi ogled srednjeveškega mesta Cesis je bil lepo doživetje. Mesto je znano po starem gradu in muzeju, najbolj pa nas je pritegnila pot v stolp v popolni temi po ozkih in okroglih stopnicah s svetilkami v rokah.

Teden je minil hitro, navezali smo stike, se pogovarjali z očmi, nasmehi, s preprostimi kretnjami. Učenci so se izkazali z znanjem angleških besed zahvale, pozdravov in razumevanja posameznih fraz.

Čas za slovo je prišel zelo hitro. Kljub razlikam med nami smo bili v dneh skupnega druženja skupina, ki je dihala skupaj in čutila pripadnost. Veliko majhnih pozornosti, prijaznih pogledov, smeha in objemov je ogrelo naša srca.

Pred odhodom v domovino smo si ogledali zanimivosti mesta Riga in se polni novi izkušenj vrnili v zavetje staršev. Dogodivščina nas je spremenila in opogumila. Spoznali smo, da zmoremo. Učenci so bili izjemni, upoštevali so navodila, skrbeli zase in za vse skupaj. Bili so spoštljivi, prijazni in sočutni.

Spremljevalci smo bili nanje zelo ponosni in skupaj smo bili odlična ekipa.

Spomin na naš teden v Latviji bo ostal za vedno, z novimi prijatelji pa bomo ostali v stiku.

Mogoče, nekje se spet srečamo.

VEIKSMI!

BUONA FORTUNA!

POWODZENIA!

SREČNO!

Učenci in spremljevalci Cirius

Oglejte si tudi