Oceni objavo

Enkratni solidarnosti dodatek za novorojence in podrobnosti v zvezi z njim

Med ukrepi, sprejetimi za omilitev posledic epidemije COVID -19 je ukrep izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence. Veliko pravnikov in odvetnikov je v tem času okupiranih z vprašanji v zvezi s podrobnostmi glede omenjenega dodatka. Pojavlja se vprašanje kdaj in kako bo ta dodatek izplačan; to vprašanje je močno povezano s trenutnim stanjem, ko se pojavljajo ugibanja o tem, kdaj bo uradno razglašen konec drugega vala epidemije COVID- 19 pri nas. V nadaljevanju se nahajajo najbolj pogosta vprašanja v zvezi z enkratnim solidarnostnim dodatkom za novorojence in odgovori nanje.

1. Komu je enkratni solidarnostni dodatek za novorojence namenjen?

Enkratni  solidarnostni dodatek za novorojence bo izplačan enemu od staršev novorojencev, ki so se rodili med epidemijo COVID -19 in ki bodo rojeni do najdlje enega leta po koncu epidemije (drugega vala epidemije) COVID -19 v Sloveniji.

2. S katero vlogo lahko uveljavim pravico do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence?

Enkratni solidarnosti dodatek za novorojence je bil uveljavljen z ukrepi po PKP7 in ga bo država avtomatično izplačala vsem staršev novorojencev, ki so do njega upravičeni. Vlagati ni potrebno nobene vloge. 

3. V kakšnem roku naj vložim vlogo za uveljavitev pravice do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojenca? 

Vloge ni potrebno vlagati. Izplačilo bo izvedeno po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu otroka za vse upravičence do pomoči ob rojstvu otroka.

4. Ali se bo enkratni solidarnosti dodatek za novorojence štel v dohodek?

Enkratni solidarnosti dodatek za novorojence je del sedmega (PKP7) protikoronskega svežnja ukrepov. Kot je lani pojasnilo Ministrstvo za delo, se ne bo štel v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

5. Sem mati, ki je jeseni leta 2020 rodila otroka. Solidarnostnega dodatka za novorojence še nisem prejela. Ali ga bom prejela in kdaj?

Po pojasnilih pristojnega ministrstva bo prvo nakazilo namenjeno za otroke, rojene v letu 2020 in bo izvedeno do 31. marca 2021.

6. Kaj če solidarnostnega dodatka za novorojence ne prejmem, čeprav sem upravičen do njega?

Obrnete se lahko na pristojno ministrstvo ali na spodaj naveden elektronski naslov. 

7. Kdaj bodo enkratni solidarnosti dodatek za novorojence prejeli starši otrok, rojenih v letošnjem letu (2021)?

Vsi otroci, ki so se in ki se bodo rodili v letu 2021, bodo dodatek prejeli v treh (3) mesecih po rojstvu. 

8. Komu izmed staršev bo enkratni solidarnosti dodatek za novorojence izplačan?

Dodatek bo nakazan staršu, ki je ali bo uveljavil pomoč ob rojstvu otroka.

V primeru dodatnih vprašanj se zainteresirani za osnovne informacije v zvezi z enkratnim solidarnostnim dodatkom na novorojence po PKP7 lahko obrnete na elektronski naslov marica.baticius@gmail.com 



Oglejte si tudi