Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
16°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Evrobarometer o evropskih volitvah

Kmetijstvo med tremi evropskimi prioritetami  

Obramba, energetska vprašanja, varnost preskrbe s hrano in kmetijstvo so med tremi najpomembnejšimi prednostnimi področji državljanov EU, ko gre za krepitev EU v svetu. To je pokazala aktualna raziskava Eurobarometra o evropskih volitvah, ki bodo od 6. do 9. junija letos. Anketo o pričakovanjih evropskih državljanov glede politike EU je izvajal Evropski parlament med 7. februarjem in 3. marcem v okviru raziskave Eurobarometer med 26.411 državljani EU v vseh 27 državah članicah.

Za Evropejce je obramba s 37 % najpomembnejša prednostna naloga za krepitev položaja EU v svetu. Na drugem mestu so energetska vprašanja, varnost preskrbe s hrano in kmetijstvo s po 30 %. Pri Eurobarometru so analizirali odgovore vključenih anketirancev tudi po državah članicah. Prednostna vprašanja pa se po državah razlikujejo, nacionalni rezultati so tako pokazali, da je obramba za Nemce s 43 % bolj pomembna kot za njihove sosede v EU. Energetska vprašanja so se z 32 % uvrstila nekoliko nad povprečje EU. Po drugi strani pa sta prehranska varnost in kmetijstvo ocenjena kot manj pomembna z 20 %, kar je enako kot vprašanja s področja varstva podnebja, demografije in izobraževanja.


Predvidoma več volilnih udeležencev

V raziskavi je 71 % sodelujočih državljanov EU izjavilo, da se bodo verjetno udeležili junijskih evropskih volitev. V primerjavi z raziskavo Eurobarometra pred evropskimi volitvami leta 2019 se je pripravljenost udeležiti se volitev v EU povečala za 10-odstotnih točk. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je izjavila, da se Evropejci zavedajo, da so vložki pri volilni skrinjici visoki in da je v sedanjem geopolitičnem kontekstu glasovanje še pomembnejše.


 

Oglejte si tudi