Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

EKSPERIMENTI V MODRI IGRALNICI

Ali veš, da lahko iz surovega jajca narediš skokico? Ali veš, da iz bombonov nastane mavrica? Ali veš, da lahko vulkan izbruhne na našem dvorišču?

Del meseca maja smo v modri skupini v enoti Križe Vrtca Tržič namenili poizkusom. Skupaj z otroki smo raziskovali in se podali v svet eksperimentov. V manjših skupinah smo preganjali bacile s pomočjo detergenta in ustvarili mavrico iz bombonov, ki se nam je razlivala po velikanskem krožniku. Čudežno so se nam odpirale zaprte papirnate cvetlice, ko smo jih dali v vodo. Ustvarili smo svojo lava lučko različnih barv, s tem smo ugotovili, da se olje in voda ne mešata, šumeči tablet pa povzroči pravcato reakcijo.

Ustvarili smo svoj »živi pesek«, ki je le navidezno trd in kompakten, ko se ga dotakneš pa te povleče vase. Ugotovili smo, kako napihniti balon brez uporabe naših pljuč ali pumpe. Veste kako? Naj ostane skrivnost, je pa otrokom poizkus polepšal kar nekaj dni. Ugotavljali smo tudi, katera stvar pada hitreje in vse beležili v razpredelnico. 


Igrali smo se tudi z barvami, iz treh barv (rumene, rdeče in modre) so nas naslednji dan pričakale še tri nove barve. Obarvali smo ivanjščice, ki so bile namesto bele na koncu različnih barv. Otroci so v vseh poizkusih uživali in aktivno sodelovali. Sam eksperiment smo lahko ponovili večkrat, posebno tiste, ki so bili otrokom še posebno všeč.

Zapisala: Vanja Žos, vzgojiteljica v Enoti Križe Vrtca Tržič

Oglejte si tudi