Logo MojaObčina.si
JUTRI
33°C
16°C
PON.
28°C
18°C
Oceni objavo

ROŽNOVENSKA POT JE “NAJ POT 2014 V KRANJSKI REGIJI”

Turistična zveza Slovenije je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ za pohodništvo in kolesarjenje, že oktobra lani v Portorožu podelila priznanja za NAJ POT v vseslovenski akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja. V soboto, 31. januarja 2015 pa so bila na sejmu ALPE-ADRIA – turizem in prosti čas podeljena še priznanja za Naj območne poti. V Kranjski regiji je to priznanje prejela Rožnovenska pot.
Ta 12 km dolga romarska pot je od ideje leta 2009 do zaključka projekta 2012 zaživela s pomočjo evropskih sredstev iz LAS Leader projekta “Odkrijmo skrite kotičke našega podeželja” za območju tržiške in radovljiške občine. Pri izvedbi poti sta sodelovali Društvo Sv. Neža za ohranjanje kulture in razvoj kraja z Brezij pri Tržiču in Društvo Kranjčani materam iz Kranja.

Udeleženci tekmovanja so bile lahko vse tematske poti v Sloveniji, ki so jih na natečaj lahko prijavili prebivalci, kraji, organizacije, društva, ki so skrbniki, upravljavci ali nosilci tematskih poti. Tekmovale so v vtisu in privlačnosti, upravljanju in vzdrževanju, vodenju in ponudbi, dostopnosti in varnosti ter sporočilnosti in predstavitvi posamezne poti po ocenjevalnem obrazcu, ki je bil določen z razpisom, in po katerem je potekalo ocenjevanje. Najprej je izbor potekal na 14 Območnih enotah Zavoda za gozdove Slovenije, kjer so komisije izmed prijavljenih izbrale 13 naj območnih poti v letu 2014. Nato pa je centralna komisija ob pregledu vseh 13 naj – regijskih tematskih poti nominirala tri in na sejmu ALPE-ADRIA: TURIZEM IN PROSTI ČAS 2015, že tretje leto podelila priznanja za Naj območne poti. NAJ POT 2014 je VINOTOUR pot Svečina –Ratsch a.d.W. Druga naj pot 2014 je Pot kulturne in naravne dediščine Razkriški kot in tretja Naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca.

Od ideje leta 2009 do zaključka projekta leta 2012 je s pomočjo sredstev iz projekta »Odkrijmo skrite kotičke našega podeželja« na območju tržiške in radovljiške občine zaživela Rožnovenska pot. Smeri od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah do cerkve sv. Neže na Brezjah pri Tržiču in do cerkve sv. Janeza Krstnika v Kovorju do cerkve sv. Jakoba v Lešah predstavljata križ. Na njem je rožni venec, zato tudi vsebina te poti vabi k premišljevanju skrivnosti svetega rožnega venca. Speljana preko gozdov in travnikov in opremljena z vso potrebno infrastrukturo (usmerjevalne tablice, stebrički, klopi, pitnik, info točka) dnevno vabi številne romarje in druge pohodnike.

Pot ima velik potencial za nadaljnji razvoj turizma na podeželju in ponuja možnost dodatnih dejavnosti na kmetijah ob poti,” pojasnjuje župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in dodaja, da na tej poti vidi veliko dodano vrednost, ki jo številni turistični produkti marsikdaj nimajo. “Samo Rožnovensko pot smo ljudje, ki živimo ob njej, vzeli za svojo. Na kar nekaj točkah ob poti so se pojavili posamezniki, ki imajo obiskovalcem kaj ponuditi. Pa naj bodo to kmetijski pridelki, sadike rastlin ali izdelki domače obrti, tako da je zgodba izvirna in izjemna.”

OPIS NAJ POTI V KRANJSKI REGIJI – ROŽNOVENSKA POT

Rožnovenska romarska pot je edinstvena na svetu. Ima obliko rožnega venca, a je ta tako velik, da je skrit očem. Poteka po sledeh starih romarskih poti, med vasmi, ki so tu že tisoč let. Povezuje štiri cerkve: baziliko Marije Pomagaj na Brezjah, cerkev sv. Janeza Krstnika v Kovorju, cerkev svete Neže na Brezjah pri Tržiču in cerkev sv. Jakoba v Lešah. Opremljena je z oznakami, klopmi, pitno vodo in toaletnimi prostori. Pot se začne v slavni baziliki na Brezjah in jo prehodimo v treh urah in pol. Uvodni del v dolžini 1,25 km poteka od bazilike Marije Pomagaj, po lokalni cesti, do razpotja za Peračico. Veseli del, dolg 1,85 km, je vije od odcepa za Peračico po lokalni cesti proti domačiji "Pr' Janežč", se nato desno odcepi na gozdno cesto proti potoku Strašnik ter nadaljuje po gozdu do huškega polja. Sledi 2,9 km dolg Svetli del prek polja in mimo kmetije "Pr' Zazk" po kolovozu in cesti do križišča v središču vasi Hudo, od tam pa po lokalni cesti do vasi Brezje pri Tržiču. V križišču na Brezjah pri Tržiču, kjer pot zavije levo mimo odcepa za Popovo in skozi Vadiče do vasi Leše, se vije 2,2 km dolg Žalostni del. Rožnovenska pot se sklene s Častitljivim delom, v dolžini 4 kilometrov. Na dnu vasi Leše se pot obrne levo in gre po lokalni cesti skozi Peračico ter se nato v razpotju priključi že prehojeni poti, ki vodi nazaj do bazilike Marije Pomagaj.

Projekt “Rožnovenska pot” je podrobneje opisan na spletni strani www.roznovenskapot.si

 

Saša Pivk Avsec 

Odnosi z javnostmi za Občino Tržič

Oglejte si tudi