V sklopu projekta Veriga eko zelišč od Dolenjske do Krasa vam ponujamo v branje prvega izmed petih člankov, ki vas bodo popeljali v svet vsestranske uporabe zelišč. Veste, kako vzgojiti zelišča in kako jih pravilno shraniti? Ali veste kaj sta tinktura in macerat ter kako ju pripraviti? Ste vedeli, da ljudje zelišča uporabljajo od začetka svojega obstoja?
Kako se je zeliščarstvo sploh začelo?
Človek je z uporabo rastlin povezan od samega začetkov svojega obstoja. Rastline so mu predstavljale prehrano, uporabljal pa jih je tudi v zdravilne namene. Ljudje so se sprva zagotovo zgledovali po živalih, ki jim je nagon narekoval, katere rastline zaužiti za boljše počutje. Nato pa so si z izkušnjami in opazovanji pridobivali več znanja, ki so ga v tisočletjih izpopolnjevali in nadgrajevali. To, sprva preprosto zeliščarstvo, se je razvilo na vseh kotičkih sveta, saj zapisi zgodnjih civilizacij pričajo o različni rabi zelišč in njihovih učinkovinah.
Vse do moderne dobe sta bila tedanja medicina in zeliščarstvo tesno povezana, nato pa se je z razvojem znanstveno usmerjene medicine to precej spremenilo, povpraševanje po zeliščnih pripravkih pa se je začelo zmanjševati. Vsekakor pa zanimanje za zeliščarstvo ponovno raste. Ljudje se vedno bolj zavedajo pomena zelišč in njihove uporabe, gojijo jih povsod, kjer je to le mogoče ter jih vključujejo v svoj vsakdan.
Kaj sploh so zelišča?
Zelišča so rastline z zelnatim in neolsenelim steblom. Lahko so enoletnice, dvoletnice, večletnice ali celo trajnice. Pogosto se beseda zelišča enači z zdravilnimi rastlinami in dišavnicami, kar ni vedno pravilno. Le-te lahko namreč rastejo tudi v obliki polgrmov, kot npr. sivka ali timijan, grmov, kot npr. lovor in celo dreves.
Kako jih uporabljamo?
Zelišča uporabljamo v najrazličnejše namene. Uporabimo lahko sveža ali sušena, odvisno od trenutne uporabe in razpoložljivosti. Najpogosteje jih seveda zaradi številnih rastlinskih učinkovin, ki jih vsebujejo, uporabljamo za lajšanje različnih tegob. Najpogostejša raba je zagotovo v obliki čajev, tinktur, oljnih izvlečkov (maceratov), sirupov, sokov, obkladkov, dodajamo jih različnim mazilom in še bi lahko naštevala. Neizogibna so seveda tudi v kulinariki, saj jedem izboljšajo okus in pogosto blagodejno vplivajo na naše počutje.
In kakšna zelišča boste uporabili vi?
V prihodnjem prispevku bomo spoznavali vzgojo, nabiranje in shranjevanje zelišč. Zelišča je mogoče vzgajati tako v cvetličnih koritih na balkonu in okenskih polici, kot na vrtovih. Zato, dragi bralci, vas do prihodnjega prispevka čaka prijetna naloga. Pobrskajte po domači kuhinji in poglejte, katera zelišča najpogosteje uporabljate. Nato naredite seznam petih zelišč, ki bi jih letos želeli vzgojiti sami. Če imate težave pri sestavljanju seznama, naj vam bo v pomoč katera izmed številnih zeliščarskih knjig ali spletnih strani. Prihodnjič bomo zavihali rokave in se lotili dela.
Petra Peunik Okorn, čebelarka, apiterapevtka in zeliščarka
foto: pixabay