Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
17°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Naravovarstvena ekskurzija na Slivnico in Cerkniško jezero

V soboto, 18. 5. 2024 smo se gorski stražarji, varuhi gorske narave in vsi ljubitelji naravePD Trebnje v okviru OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine udeležili že letošnje tretje naravovarstvene ekskurzije na Slivnico in presihajoče Cerkniško jezero.

Pot nas je vodila mimo Ribnice, Žlebiča, Sodražice do vasi Grahovo. Od tu smo do vrha Slivnice hodili dobro uro in pol, vmes občudovali naravo okoli nas, saj cilj naravovarstvenih ekskurzij ni samo priti na vrh temveč opaziti vse rože, drevesa, ki so značilne za to področje na katerem se nahajamo. 

Pod vrhom se je nam odprl čudoviti razgled na presihajoče Cerkniško jezero, Javornike vse do Nanosa.

Slivnica z 1114 m.n.v.je greben, ki se nahaja na vzhodni strani Cerkniškega jezera. Pod vrhom Slivnice je Coprniška jama, ki jo je opisoval že Valvazor. Iz jame se pozimi dviga topel in vlažen zrak. Vlaga se kondenzira v meglo, kar je pripomoglo k nastanku povedk o coprniškem domovanju na Slivnici. V mnogih pripovedkah se Slivnica omenja kot shajališče coprnic, ki so jih obtoževali, da delajo nevihte, točo, z uroki povzročajo bolezni in škodo, letajo na metlah in imajo zveze s hudičem.

Po daljšem postanku pri koči na Slivnici,  smo se odpravili v dolino v Cerknico. Z avtobusom smo se zapeljali v Dolenje jezero in obiskali Tematsko pot Drvošec ter se sprehodili po delu zanimive učne poti. Cerkniško jezero ima površino okoli 20 km2, ko je največje meri okoli 26 km2 in je največje jezero v Sloveniji. 

Cerkniško jezero predstavlja raj za ornitologe zaradi velikega števila ptic, ki domujejo ob njem ali pa se samo ustavijo za počitek. Karbonska kamninska sestava pa je dobra osnova za pestro rastlinstvo.

Danes je Cerkniško jezero, skupaj z Rakovim Škocjanom in Križno jamo, razglašeno za mednarodno pomembno mokrišče – Ramsarsko območje, zaradi pomena za življenje ogroženih ptic pa še za Naturo 2000 območje.

 

Napisala: Načelnica GS in VGN PD Trebnje Brigita Jenkole

Foto: Rudi Skobe in Božo Zajc

 

 

Oglejte si tudi