Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
17°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

PRIPRAVA OCPS OBČINE TREBNJE V POLNEM TEKU – POTRJENA VIZIJA IN STRATEŠKI CILJI

V občini Trebnje poteka izdelava občinske celostne prometne strategije (OCPS), ki jo sofinancirata Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter Evropski kohezijski sklad. Dokument izdeluje podjetje Acer iz Novega mesta s podizvajalcem Razvojnim centrom Novo mesto. Gre za strateški dokument za celostno načrtovanje prometa s poudarkom na ukrepih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in cilja na spremembo potovalnih navad tako, da bomo več hodili, kolesarili, se vozili z javnim prevozom in bolj varčno uporabljali lastna vozila.

V prvem delu izdelave OCPS je bila za občino oblikovana vizija prihodnjega prometnega razvoja ''Občina Trebnje s  premišljenim načrtovanjem in spodbujanjem zdravega življenjskega sloga stremi k izboljšanju kakovosti življenja vseh občanov. Z urejeno infrastrukturo za pešce in kolesarje ter primernim javnim prevozom zagotavlja varne, hitre in dostopne poti vsem udeležencem v prometu. Z učinkovitim upravljanjem tovornega in potniškega prometa izboljšuje lokalno in regionalno gospodarstvo.«

Vizija je rezultat sodelovanja različnih deležnikov - občinske uprave, delovne skupine in širše javnosti, ki je podala komentarje in predloge sprememb. Poleg vizije so bili oblikovani strateški cilji nove OCPS. Poleg 7 obveznih državnih ciljev, ki jih mora zajemati vsaka občinska celostna prometna strategija, so bili za občino Trebnje oblikovani še štirje dodatni cilji, ki pozornost namenjajo izboljšanju celostnega razvoja občine, upravljanju mirujočega prometa, izboljšanju regijskih prometnih povezav in boljšem ozaveščanju o cestno prometnih predpisih.

Vabimo vas, da izpolnite anketo o prometu in potovalnih navadah, dosegljivo na spletnem naslovu: https://forms.office.com/e/eVaumTeV30. Z izpolnitvijo ankete lahko sodelujete v nagradnem žrebu za praktično nagrado. Namen ankete je, da dobimo čim bolj podroben vpogled v stanje o mobilnosti v občini Trebnje. Prav tako vas vabimo na javno razstavo o pripravi OCPS, ki bo konec avgusta na voljo za ogled v Knjižnici Pavla Golie Trebnje.

Za izdelavo kakovostnega dokumenta je ključno sodelovanje javnosti, zato vas vljudno vabimo k udeležbi na prihajajočih delavnicah in javnih razpravah, na katerih boste lahko podali svoje predloge o prihodnjih trajnostnih prometnih ureditvah v občini Trebnje. Vabila na dogodke bodo objavljena na spletni strani občine, skupaj z ostalimi informacijami glede priprave OCPS.

 

Oglejte si tudi