Vlada RS je vsak tretji petek v mesecu novembru razglasila za dan slovenske hrane. Letos je to 16. november.
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje s partnerji ta dan obeležuje z vseslovenskim projektom "Tradicionalni slovenski zajtrk". Na ta dan imajo v slovenskih osnovnih šolah in vrtcih otroci tradicionalni slovenski zajtrk, sestavljen iz živil iz naravnega okolja in živil domačih proizvajalcev. Poleg tega v okviru učnih vsebin učitelji ta dan v šolah in vrtcih posvečajo pozornost lokalno pridelani hrani.
Naj bo tudi na vašem krožniku na ta dan samo lokalno pridelana hrana, saj s tem, ko spodbujamo samooskrbo s hrano v državi, povečujemo kakovost življenja vseh vključenih v proces, od pridelave do potrošnje hrane.
Več informacij o tem kako lahko sami pripomoremo k večji potrošnji lokalne hrane in zakaj uživati hrano iz lokalnega okolja, pa dobite v zloženki Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki je v priponki.
Tudi v Trebnjem bomo obeležili Dan slovenske hrane, v soboto, 17. novembra, bo v Mestnem parku v Trebnjem bogata ponudba lokalne hrane, degistacije in druge zanimivosti.
Zakaj kupovati lokalno hrano?
- Ker je zdrava, sveža in hranilna,
- ker s tem ohranjamo domača delovna mesta,
- ker s tem ohranjamo poseljenost, obdelanost in urejenost podeželja.