Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

ZAGOTAVLJANJE NEFINANČNE POMOČI OGROŽENIM

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z evropskimi sredstvi zagotavlja nefinančno pomoč najbolj ogroženim osebam v obliki paketov s prehranskimi izdelki in s sofinanciranjem različnih spremljevalnih ukrepov, ki spodbujajo njihovo socialno vključevanje.

Cilj razdeljevanja pomoči in izvajanja spremljevalnih ukrepov je zagotoviti pomoč materialno in socialno najbolj ogroženim osebam in odpraviti njihovo materialno prikrajšanost in socialno izključenost. Ciljno skupino predstavljajo končni prejemniki pomoči, ki so upravičene osebe s seznama, ki ga v skladu z Zakonom o socialnem varstvu enkrat letno določi minister, pristojen za socialno varstvo. Te skupine so: brezposelne osebe v materialni stiski, zaposlene osebe v materialni stiski, osebe, prizadete v naravnih nesrečah, skupnost enega od staršev z otrokom (ali več otroki), upokojenci z nizkimi pokojninami, posamezniki, ki živijo sami v gospodinjstvu (še posebej enočlanska gospodinjstva, starih 65 let in več), brezdomci, marginalne skupine oseb (Romi, begunci, priseljenci, …), posamezniki, ki so se zaradi nesreče ali bolezni znašli v težki situaciji ter posamezniki in družine, pri katerih upravičenec za razdeljevanje pomoči v hrani prepozna stisko.

Dokazila, na osnovi katerih prepoznajo upravičenost do pomoči, so: odločba o denarni socialni pomoči, odločba o izredni denarni socialni pomoči, odločba o varstvenem dodatku, odločba o otroškem dodatku, dokazilo o višini pokojnine, plačilna lista, dokazilo o prijavi v evidenco brezposelnih, odločba o občinskih pomočeh ter odločba o nadomestilu za invalidnost.

Letos so v RKS – Območnem združenju Žalec razdelili hrano v prvih julijskih dneh 241-im družinam iz Spodnje Savinjske doline, v katerih je 601 družinski član. Hrano je prejelo iz Občine Žalec 149 družin, 14 ukrajinskih družin in 4, ki živijo v domu za brezdomce Eureka/Želva. Iz Občine Braslovče je prejelo hrano 29 družin, iz Občine Prebold 21, iz Občine Polzela 14 ter Vransko 6 in Tabor 4.

Upoštevali so družine, ki so nam pravočasno dostavile dokazila o socialni ogroženosti. Prejele so mleko, testenine, riž, olje, moko ter konzerviran fižol in pelate ter marmelado, pašteto in cedevito.

Naslednja delitev hrane bo oktobra, o čemer bodo upravičene obvestili z SMS-sporočili in običajno pošto.

RDEČI KRIŽ, Območno združenje Žalec

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi