Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Uspešen 2. grafični bienale z razstavo na gradu Bogenšperk

Društvo Lila je letos v sodelovanju z JZ Bogenšperk in JSKD OI Litija izpeljalo že drugi grafični bienale. Projekt je potekal v dveh delih; v juniju je bila izvedena grafična delavnica pod vodstvom Jožeta Potokarja na gradu Bogenšperk, v avgustu pa priprava in otvoritev razstave vseh grafičnih del, ki so prispela na razpis.

Na odprtju razstave je predsednica društva Lila Jelka Jantol povedala, da je po razpadu Zveze likovnih društev Slovenije nastala vrzel, ki jo želi Litijski likovni atelje vsaj malo zapolniti z organizacijo tovrstnega grafičnega bienala. Razstava, ki bo odprta do 2. septembra, ponuja gledalcem na ogled širok nabor grafik tako po vsebini kot tehniki izdelave. Grafike so izdelane v naslednjih tehnikah: linorez, monotipija, suha igla, jedkanica, rezervaš, kolagrafija, tetragrafija in računalniška grafika. Na razstavi je 50 del, ki jih je ustvarilo 23 ljubiteljskih likovnikov iz 8 likovnih društev. Ob najštevilčnejših ustvarjalcih grafik iz domačega društva Lila, so dela za razstavo prispevali še likovniki iz LD Trebnje, LD Novo Mesto, Likovni atelje Bled, LD Mengeš, LD Relik Trbovlje, LD Šaleški likovniki, LD Podčetrtek. Najboljša dela, ki jih je izbrala tri članska komisija v sestavi mag. Zoran Poznič, Brane Praznik in Jelka Jantol, so bila nagrajena. Prvo nagrado je prejela Nubija Anžel za grafiko Kosec, 2. nagrado Jože Potokar Cvrčo za grafiko Črna kuhinja ter 3. nagrado Lili Čuček za grafiko Portret. Predsednik komisije za izbor najboljših grafičnih del mag. Zoran Poznič je na otvoritvi podal oceno, da gre za kakovostno razstavo v celoti, ter da nagrajena dela kažejo smer za delo v prihodnosti. Ob tem je še poudaril, da imajo ljubiteljski likovniki pomembno vlogo pri ohranjanju grafike kot ene izmed osnovnih likovnih tehnik. Pokroviteljstvo bienala je prevzela Občina Litija.

Razstavljajo: Roža Zorc, Katarina Aman, Marija Bregar Hostnik, Aleksandra Krnc, Lili Čuček, Tetyana Donets, Marija Urankar Murn, Marija Zupan, Tanja Plevnik, Gabrijela Hauptman, Darja Gregorčič Bernik, Lina Neja Gregorčič, Jolanda Keršič, Binca Lomšek, Aleksander Lavrenčič, Sabina Slana Cvikl,
Jože Potokar, Jelka Jantol, Nejc Jogan, Jure Grad Jogan, Nubija Anžel, Justina Gabrovec, Danijela Kunc

Oglejte si tudi