Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Priročnik »SKRB ZASE« za neformalne oskrbovalce osebe z demenco in video o demenci prepoznana kot zelo uporabna tudi s strani časopisa Delo

Razvojni center Srca Slovenije je partner Erasmus+ projekta SupportCARE, katerega cilj je opolnomočiti in podpreti neformalne in formalne oskrbovalce oseb z demenco, skrbeti za njihovo dobro počutje ter odpraviti stigmo v zvezi z demenco. Z delavnicami in usposabljanji jih želimo opremiti s konkretnimi orodji zato, da se bodo lažje soočali s številnimi nalogami, ki jih dnevno opravljajo. Pripravili smo priročnik »SKRB ZASE«, spletno izobraževanje o demenci, izvajamo tudi delavnice s pomočjo očal za virtualno resničnost, kjer doživite svet skozi oči osebe z zgodnjo fazo demence.

V juliju smo izvedli izkustveno delavnico tudi z zaposlenimi na Inštitutu Antona Trstenjaka v Ljubljani. Pogledali so si 360° video s pomočjo očal za virtualno resničnost in doživeli svet skozi oči osebe z demenco. Ker tudi sami delajo z neformalnimi oskrbovalci bolnikov z demenco, jim je delavnica koristila in odprla nove ideje, zanimivo diskusijo, podali pa so tudi priporočila. S skupnim sodelovanjem bomo dosegli še boljše rezultate in nudili podporo, tistim, ki jo na tem področju najbolj potrebujejo.

Ponosni smo, da je je bilo naše delo predstavljeno v časopisu Delo že dvakrat, in sicer je bil predstavljen projekt SupportCARE in delavnice s pomočjo virtualne resničnosti ter Priročnik za »SKRB ZASE«, ki neformalnim oskrbovalcem oseb z demenco ponudi konkretne napotke za boljše duševno in telesno zdravje. V njem so zbrana dragocena orodja, nasveti in praktični primeri o skrbi zase ter navodila za izdelavo individualnega načrta na tej poti.  Priročnik, ki je brezplačno na voljo vsem v spletni različici, vključuje nasvete, orodja, tehnike, vaje, prakse in vsebine za skrb zase na šestih področjih: Kaj je skrb zase in zakaj je pomembna; Telesna skrb zase; Skrb za lastno duševno zdravje; Skrb zase na socialnem področju; Skrb za svoj prosti čas in Izdelava lastnega načrta za skrb zase. Priročnik je dostopen na povezavi na voljo pa je tudi krajša spletna verzija .

Celoten članek o Priročniku, ki je bil objavljen v Delu, je dostopen TUKAJ . Zelo smo veseli te prepoznavnosti, saj si želimo, da naši rezultati dosežejo čim več ljudi in jim pomagajo h kvalitetnejšemu življenju.

V zadnjih mesecih smo na družbenih omrežjih izvedli tudi kampanjo o ozaveščanju o demenci (miti in dejstva),  katere cilj je bil zmanjšati stigmatizacijo oseb z demenco in njihovih oskrbovalcev. Vabimo vas tudi, da obiščete brezplačen izobraževalni program o demenci, ki je dostopen na https://shorturl.at/pqnvI (spletna stran projekta), kjer sledite različnim modulom.

V septembru bomo v Kamniku organizirali tudi dogodek, kjer bodo neformalni oskrbovalci oseb z demenco delili svoje zgodbe z ostalimi, pogovor pa bo tekel o občutkih, strahovih in načinih spopadanja z izzivi neformalnih oskrbovalcev. 

Za vse dodatne informacije nas lahko kontaktirate na anita.molka@razvoj.si  ali 01 8962 710.

Projekt podpirajo Občine Litija, Šmartno pri Litiji, Kamnik in Lukovica.

Več o projektu: https://www.supportcare-project.eu/sl/domov/

 

Avtorica članka: Anita Molka, Razvojni center Srca Slovenije

Oglejte si tudi