Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

PROSTOVOLJSKO DELO V DOMU TISJE

Prostovoljstvo je po definiciji družbeno koristna brezplačna aktivnost posameznikov, ki s svojim delom, znanjem, izkušnjami prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja posameznikov in družbenih skupin ter k razvoju solidarne, humane in enakopravne družbe.

Za Dom Tisje je prostovoljsko delo izredno dragoceno, saj omogoča  stanovalcem medsebojno povezovanje in širjenje socialne mreže, sodelovanje pri različnih dejavnostih, družabništvo in s tem zvišuje kakovost življenja v Domu. Prostovoljsko delo v Domu trenutno opravljajo individualni prostovoljci, dijaki Gimnazije Litija in študenti Fakultete za socialno delo.

Pred pričetkom izvajanja prostovoljskega dela opravimo s prostovoljcem uvodni intervju, sklenemo ustni ali pisni dogovor o izvajanju prostovoljskega dela v Domu, s katerim določimo kje se bo izvajalo prostovoljsko delo, na kakšen način, ali je potrebno kakšno dodatno usposabljanje oz. mentorstvo, opredelimo pravice in dolžnosti prostovoljcev. Ob vstopu v ta vzajemen odnos nam prostovoljec zaupa tudi nekaj podatkov o sebi in svojih dosedanjih izkušnjah in željah, seznanimo pa ga tudi s Kodeksom etičnih načel v socialnem varstvu in Etičnim kodeksom organiziranega prostovoljstva ter Pravilnikom o prostovoljstvu v našem domu, seznanimo ga z našo vizijo in poslanstvom. Le tako lahko zagotovimo kakovostno opravljanje prostovoljskega dela.

Koordinacijo prostovoljcev opravlja delovna terapevtka, izjema so študenti Fakultete za socialno delo, ki jih koordinira socialni delavec. Koordinator vzpostavi in vodi evidenco opravljenega prostovoljskega dela ter je na voljo prostovoljcem za pomoč in podporo, koordinacijo, ki jo pri svojem delu potrebujejo.

Prostovoljec lahko v našem Domu opravlja naslednja prostovoljska dela: se individualno pogovarja in druži s stanovalci; sprehaja stanovalce v okolici Doma ali nudi spremstvo po različnih opravkih; pomaga pri pripravi različnih aktivnosti za stanovalce (pogovorne skupine, bralne aktivnosti, delavnice, itd.); pomaga pri izvedbi dogodkov in prireditev v Domu in izven njega; ureja gredice, prostore in okolico oz. druga dela v dogovoru s koordinatorjem. Zelo znan je npr. naš Sprehod stanovalcev do Krznarja z vozički, pa znamenite bralne urice in seveda vse individualno in skupinsko delo, ki stanovalcem omogoča, da so slišani, upoštevani in da je njihovo mnenje pomembno in zavedanje, da je lepo živeti v  Domu Tisje.

Prispevek prostovoljcev je največkrat že v tem, da so, da prisluhnejo  stanovalcem, saj je ob hitrem tempu vsakdana pozorna beseda tista, ki lahko naredi razliko med dobrim ali slabim dnem. Vsi si želimo, da bi v starosti imeli ob sebi nekoga, s katerim bi  lahko delili svoje misli, občutke, ki bi nam pomagal pri povezovanju z okoljem v katerem živimo. Zato so  prostovoljci, skupaj z zaposlenimi zelo dragoceni. Skupaj soustvarjamo prostor, v katerem živimo naš slogan: »Kjer naj bo starost brez bolečin«.

Vabimo vas v naše vrste, za več informacij smo dosegljivi na številki: 01 89 00 199 ali po elektronski pošti: tisje@ssz-slo.si.

Janez Orehek

Oglejte si tudi