Oceni objavo

»Gasilstvo v kostrevniški dolini - poklicanost in način življenja...«

Tretji vikend v juniju 2024, se je odvijalo več gasilskih slovesnost v počastitev visokega jubileja, 100 letnice PGD Kostrevnica. Vikend praznovanje se je zaključilo z veliko gasilsko parado.

Gasilske parade so se udeležili člani gasilskih društev GZ Šmartno pri Litiji, ter gostje sosednjih in prijateljskih društev. Med častnimi gosti in govorniki so bili poleg predsednika GD Kostrevnica tov. Mitje Jesenška še tov. Klemen Repovš, podpoveljnik GZS, tov. Slavko Jalovec, član upravnega odbora GZS, g. Blaž Izlakar, župan, g. Janko Zaman, poveljnik štaba Civilne zaščite za Občino Šmartno, tov. Marjan Janežič, predsednik GZ Šmartno in tov. Franci Ponebšek, poveljnik GZ Šmartno.

Slovesnost so polepšali člani Godbe Litija, s pesmijo pa g. Darko Vidic. Na slovesnosti so bila podeljena tudi priznanja GZS, gasilska priznanja prizadevnim domačim gasilcem, ter zahvale sponzorjem. 

Naslov tega prispevka nam veliko pove tudi o samih kostrevniških gasilcih. Uspešno društvo, ki je v vsakem trenutku lahko dober zgled mnogim tako po delovanju, uspehih in njihovi stalni pripravljenosti, kot tudi po zgledni urejenosti, sodobni opremi in lepemu številu aktivnih članov. Vsi slavnostni govorniki so to popoldne izpostavili prav slednje; le redna modernizacija društva in trdo delo vseh članov in starostnih skupin lahko rodi zagotovljene uspehe. O njih nam nemo priča velika in polna vitrina pokalov iz različnih gasilskih tekmovanj v njihovi osrednji dvorani doma. 

V rednem sestavu ima PGD Kostrevnica tudi veliko žena in deklet, zato je tov. Jesenšek v svojem nagovoru med drugim izpostavil tud zahvalo za razumevanje vsem ženam ali možem, ter ostalim domačim, saj so njihovi družinski člani pogosto odsotni, na intervencijah pa se nemalokrat in kajhitro lahko zgodi, da so tudi v nevarnosti. Za blagoslov, ter varstvo pa smo skupaj prosili zavetnika sv. Florjana; obenem je domači župnik g. Marko Mohor Stegnar podelil vsem prisotnim blagoslov, pri tem svetem opravilu pa se mu je pridružil tudi domačin g. Martin Golob. 

Pgd Kostrevnica pa se ne ponaša samo z zglednim voznim parkom, marveč tudi s prvo in letos obnovljeno še delujočo »Murko«; tako so krajani klicali prvo brizgalno na konjsko vprego! Ob koncu je bila Murka prava atrakcija, saj so nam vrli kostrevniški gasilci še pokazali, kako se je z njo včasih gasilo. 

Vse dobro kličemo v naslednjem stoletju, Pgd Kostrevnica! NA POMOČ!

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi