Oceni objavo

BACHOVI CVETNI PLESI NA POLETNI VEČER V DOMU TISJE

Ko se je proti večeru vse nekoliko umirilo in je sonce postreglo z nežnejšimi žarki, smo 7. junija pripravili poletni večer za stanovalce. Zbrali smo se v parku domskega vrta, ki ni le čudovit, pač pa tudi čudežen, saj nam odpira oči za živo in neživo, ki nas obdaja in nam kaže, kako je svet lep. V parku, v katerem že vse cveti in diši, cvetlice pa nas razvajajo s svojo barvitostjo, smo poletni večer otvorili in počastili z Bachovimi cvetnimi plesi.

Plesi so nastali na osnovi teorije in prakse zdravljenja s cvetnimi esencami, ki ga je odkril angleški zdravnik dr. Edvard Bach. Iz rastlin v neokrnjeni naravi je naredil osemintrideset esenc. Navdih za pridobivanje esenc je dobil ob opazovanju rosnih kapljic na cvetovih rastlin.  Dr. Edward Bach je določil osemintrideset esenc, ki imajo pozitiven vpliv na psihofizično stanje človeka. Sedemintrideset esenc je pridobil iz rastlin, osemintrideseto pa je poimenoval studenčnica.

Plesne koreografije je sestavila latvijska zdravilka, koreografinja in plesalka Anastasia Geng, ki je intuitivno povezala zdravilne lastnosti posameznih rastlin z arhetipi sporočil izbranih gibov in različnimi oblikami krožnih plesov.

Kaj je lepšega kot plesati, se sprostiti, začutiti tok pozitivne energije in se prepustiti glasbi, ki telo in um ponese v harmonijo bivanja, sprostitve, radosti in notranjega miru.

Zaplesali smo tri Bachove cvetne plese. Al Ahat, Bor in Oljko.  Bachovi cvetni plesi se plešejo v krogu in vsak ima svojo zgodbo in svoj namen. Npr. ples Oljka je za vse tiste, ki jim primanjkuje energije, ki so utrujeni in izčrpani. Plesi v krogu so simbol večnega združevanja. Krog nima začetka ne konca in tako plesalci med plesom in glasbo ustvarjajo neprekinjen tok gibanja. To nas opominja, da smo vsi povezani in da naše življenje ni samo individualna pot, temveč smo del nečesa večjega. V plesih v krogu izražamo enotnost, medsebojno podporo in neskončno povezavo med ljudmi, ki se združijo v ritmu glasbe.

Plesom so se pridružili otroci, zaposleni in stanovalci, saj so plesi ritmično preprosti in pozitivno učinkujejo na plesalce ne glede na starost. Za sodelovanje in ples ni potrebno posebno predznanje ali izurjenost. Ravno v tem je čar teh plesov s čimer je vsakomur omogočeno, da se jih lahko udeleži.

Večer smo nadaljevali z gospo Vido Lukač, ki je zvesta prostovoljka v Domu Tisje in ima velik čut za sočloveka. Ta večer je z nami podelila tudi svoje avtorske pesmi, ki so se ujele v njeno Tkanino življenja, ki slehernega med nami spodbujajo, da ceni in ljubi življenje.

Bil je lep poletni večer. Bil je čaroben večer. In bil je naš večer.

Klavdija Zupančič

Oglejte si tudi