Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

POLNOST PRAZNINE

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira 9. državno tematsko razstavo z naslovom POLNOST PRAZNINE.

Cilj projekta je spodbujanje, predstavitev in promocija kakovostne ljubiteljske likovne ustvarjalnosti. Ljubiteljskim ustvarjalcem ponujamo izziv, ki naj sproži razmišljanja o širokih možnostih ustvarjalnega izražanja, prižge ustvarjalno radovednost, vzbudi željo po nadgrajevanju znanja in veščin ter spodbudi iskanje novih likovnih rešitev na izbrano tematiko.

Razpis ima izobraževalne, ustvarjalne in razstavne cilje ter poteka na območnem, regijskem in državnem nivoju. Projekt poteka bienalno na dveh ravneh: Izvedba 10 regijskih tematskih razstav v letu 2023 Izvedba državne tematske razstave v letu 2024 Tema raziskuje idejo likovnega prostora kot enega od osnovnih elementov likovne umetnosti. Ustvarjalci bodo znotraj likovnega dela raziskovali razmerje med ospredjem in ozadjem, med glavnim motivom in okoljem, ki ga obdaja, med pozitivnim in negativnim prostorom, med polno materijo in praznino. V okviru likovne stvaritve so te kategorije enakovredne, se dopolnjujejo in nadgrajujejo. Praznina je sicer mišljena kot element, napolnjen s pomenom, energijo in likovno kvaliteto, ki prispeva k izpovedi celotne kompozicije in hkrati soustvarja prostor likovnega dela. V tem kontekstu ne govorimo o kontrastu veliko–nič ali mnogo–malo. Prav tako namen razpisa ni raziskovanje, kako je likovno delo postavljeno v ateljejski, galerijski ali fizični prostor.

Na razpis se lahko prijavijo odrasli likovni ustvarjalci iz Slovenije ter Slovenci, ki delujejo v zamejstvu ali tujini. Ustvarjalci lahko delujejo samostojno ali v okviru društev, na razpis se prijavijo kot posamezniki. Članstvo v društvih in likovnih sekcijah ni pogoj za sodelovanje. Dopuščamo tudi prijavo del, ki so nastala v soavtorstvu. Vsak avtor lahko sodeluje z enim likovnim delom, kar velja tudi v primeru soavtorstva. Likovno delo mora biti narejeno posebej za ta razpis, upošteva se dela z letnico nastanka 2023. Prijavljena dela ne smejo biti predhodno razstavljena. Tehnike in motivi (vsebine) so poljubne, likovno delo je lahko predmetno ali nepredmetno (abstraktno), narejeno je lahko v različnih tehnikah (risba, slika, fotografija, grafika, skulptura, umetniška keramika, digitalna tehnika, instalacija, video, mešana tehnika). Pri dvodimenzionalnih nosilcih najdaljša stranica ne sme presegati 100 cm, spodnja meja velikosti ni določena. Delo je lahko izvedeno na poljubnem nosilcu poljubne oblike, če ustreza ostalim pogojem. Pri tridimenzionalnih delih najdaljša stranica ne sme presegati 100 cm. Če je podstavek del skulpture oz. objekta, je ta vštet v skupno mero. Spodnja meja velikosti ni določena. Pri instalacijah, ki posegajo v prostor, naj celotna postavitev ne meri več kot 150 cm v katero koli smer. Odstopanja od teh pravil so možna le ob tehtni dodatni obrazložitvi (npr. projekcija, sence kot del projekta ipd.) s predhodnim soglasjem organizatorja. Pri digitalnih in video projektih so omejitve dimenzij enake kot za dvo- in tridimenzionalna dela oz. instalacije. Teža posameznega dela ne sme presegati 10 kg.

Več info na: RAZPIS Polnost Praznine

Za vprašanja in oddajo del: Aleš Jelenko, mag. manag., vodja OI JSKD Slovenske Konjice E-mail: oi.slovenske.konjice@jskd.si Tel.: 03 491 40 30

Oglejte si tudi