Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

Zdravje v občini 2024: novi podatki o zdravju prebivalcev slovenskih občin

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah.

Z namenom krepitve zdravja, preprečevanja bolezni in s tem zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti ter omogočanja boljše dostopnosti in dosegljivosti zdravstvenih podatkov v vseh slovenskih občinah že deveto leto zapored pod okriljem strokovnjakov NIJZ nastajajo vsebine  Zdravje v občini.

Kazalniki na letni ravni ali v večletnih povprečjih vključujejo podatke leta 2022, izjema so kazalniki o novih primerih raka, ki vključujejo podatke do leta 2020. Pregled podatkov kaže, da nas je bilo v letu 2022 nekoliko več, postali smo še malo starejši, bolj izobraženi in delovno aktivnejši. Ob tem smo nekoliko shujšali, bili več bolniško odsotni in se posluževali več pomoči na domu. Ponovno smo zabeležili zmanjšan vpliv alkohola na naše zdravje. Na splošno je bilo kazalnikov, ki so se izboljšali, več kot tistih, ki so se poslabšali. Podrobnejše podatke lahko najdete na spletni strani.

Vsi prikazi so dostopni na spletni strani Zdravje v občini.

Novosti

    Osrednja tematika letošnje objave je zdrava skupnost. Ugotavljali smo, katere značilnosti občin lahko prispevajo k izboljšanju zdravja prebivalcev v lokalnih skupnostih. Katere oblike in načini vzpostavitev partnerstev za krepitev zdravja na lokalni ravni obstajajo ter kako okrepiti strateško povezovanje, si lahko preberete v osrednji vsebini letošnjih kratkih publikacij.

    Letos objavljamo nov kazalnik Precepljenost proti humanemu (človeškemu) papilomavirusu (HPV). HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba na svetu, saj raziskave kažejo, da se večina spolno aktivnih oseb vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Cepljenje proti okužbi s HPV je učinkovit javnozdravstveni ukrep, s katerim preprečujemo tako okužbo s HPV kot tudi bolezni, ki jih ta okužba povzroča, predvsem raka na materničnem vratu. Cepljenje proti HPV skupaj s presejalnim programom ZORA predstavlja učinkovit ukrep za izkoreninjenje raka materničnega vratu. Kakšna je precepljenost proti okužbam s HPV v vaši občini, si lahko preberete v letošnji objavi na naslednji povezavi.

Vabimo vas, da obiščete spletno stran in izveste, kako zdravi ste v vaši občini!

S prijaznimi pozdravi,

sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Oglejte si tudi